Ara que ja ha arribat la primavera val la pena fer un resum de com ha estat aquest hivern. Haurem percebut que ha estat un hivern atípic en temperatures. Com a estació meteorològica de referència per al seguiment climàtic es pren la de FEDA, amb observacions des del 1934, que ens permet definir les mitjanes climàtiques del període 1981-2010.
Les temperatures d’aquest hivern han estat majoritàriament més altes del normal, especialment al febrer, en què nombrosos dies s’han situat més de 4 graus per sobre de la mitjana climàtica (figura 1). Només 5 dies hem tingut unes temperatures normals per a l’època de l’any o inferiors, coincidint amb el pas de les borrasques Daniel i Glòria. La temperatura màxima es va registrar el 23 de febrer, va ser de 12 graus, quan la mitjana climàtica és de 3,6, per tant, va haver-hi una anomalia positiva de 8,4 graus.
Andorra també compta amb estacions nivometeorològiques per mesurar el gruix de neu. La de Sorteny –amb dades entre novembre i abril– de les últimes temporades ens mostra que la 2017-2018 és referència d’un hivern bo (amb un mantell de neu que va superar els 3,5 metres acumulats). El comportament del principi de temporada 2019-2020 va ser esperançador, amb precipitacions abundants al desembre. Però el gener i febrer només es pot destacar la borrasca Glòria. I no ha estat fins al març quan s’ha registrat el gruix màxim de neu d’aquest hivern, superant els 2,5 metres de mantell. Amb la suavitat de l’abril la fusió ha estat molt important i és ben manifesta en el paisatge d’aquests dies a la muntanya.
El Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya treballa conjuntament amb el Servei Meteorològic Nacional per elaborar els butlletins climàtics i fer el seguiment del comportament del clima al país. Tota aquesta informació i els butlletins climàtics anteriors es poden consultar a la web de meteo.ad i a cenma.ad.