El creixement de les zones urbanes
Aquestes zones van augmentar un 839% entre el 1948 i el 2012
De ben segur que més o menys tothom té una idea de com ha canviat el seu entorn, de com ha evolucionat el paisatge que veu en el seu dia a dia. Però realment, aquest canvi es pot definir com ha sigut? Es pot quantificar?
El desembre passat es va presentar el Mapa de cobertes del sòl d’Andorra de l’any 1948, realitzat pel Cenma. És el més antic d’una sèrie que està formada per tres mapes més, dels anys 1972, 1995 i 2012. Tots s’han elaborat a partir de la fotointerpretació d’imatges aèries i seguint la mateixa metodologia.
Tot i que l’estudi es fa per diferents categories que conformen el paisatge, ens centrarem en el creixement urbanístic, que és una de les cobertes que ha sofert un major increment i que és més notori visualment.
Per entendre-ho cal fer una mirada històrica. L’Andorra de mitjan segle passat tenia una població d’aproximadament 5.000 habitants. L’estil de vida de la seva gent se centrava en la ramaderia, l’agricultura, l’aprofitament forestal i un sector serveis incipient... Amb el pas dels anys, però, diversos factors com, per exemple, la millora de les comunicacions, el degoteig constant de refugiats degut a la situació de guerra dels països veïns, l’establiment de més comerços... va produint un canvi progressiu de la mentalitat i l’esdevenir de la població andorrana. La primera conseqüència d’aquest procés és l’arribada constant d’immigrants i el consegüent augment de la demanda de noves zones urbanes i serveis. Això ha fet que la població l’any 2012 fos de 70.000 persones.
Gràcies als mapes de cobertes del sòl se sap que les zones urbanes han passat d’un 0,16% l’any 1948 a un 1,51% del territori l’any 2012. L’increment ha estat d’un 839%. Aquest s’ha guanyat bàsicament a les zones de conreus (que l’any 1948 representaven un 5,14%), i en menor grau als boscos i a les pastures de muntanya, provocant un canvi substancial sobretot al fons de la vall.
Estudis com aquest, o com el de l’Estratègia nacional del paisatge realitzat des del Govern d’Andorra, han d’ajudar a analitzar i planificar les properes actuacions sobre el territori, garantint, al màxim del possible, la preservació del medi natural i la seva connectivitat ecològica. Alhora són la base d’estudis diversos tant de l’estat passat, present i futur del nostre país.
Tots els mapes estan disponibles a la pàgina web www.sigma.ad.