Dia Internacional de les Muntanyes
El 15% de la població mundial viu en zones de muntanya
Des de l’any 2003, l’Assemblea General de la Nacions Unides va decidir celebrar cada 11 de desembre el Dia Internacional de les Muntanyes, enguany dedicat a la biodiversitat de les muntanyes. Però, per què s’ha decidit dedicar un dia a les muntanyes?
Un 24% de la superfície emergida a nivell mundial es considera zona muntanyosa. Tot i que es reparteix de forma desigual, arreu hi ha zones muntanyoses amb les seves especificitats.
Les zones de muntanya representen molt més del que es veu a simple vista, en elles hi neixen la majoria de rius que aporten prop del 70% de l’aigua dolça disponible i hi alberguen més de la meitat de la diversitat biològica del planeta. Al mateix temps, es calcula que hi viu un 15% de la població mundial.
Si ens situem al nostre país, no cal dir que Andorra és un país de muntanya, i aquest fet conforma i condiciona el paisatge, la cultura, el caràcter i manera de fer de la seva gent. Des de la zona més baixa a uns 850 metres sobre el nivell del mar, a la frontera del riu Runer, fins al pic més alt, el Comapedrosa, a 2.942 metres, hi ha un gradient altitudinal de més de 2.000 metres. Aquest fet, sumat a la disposició de les valls, les quals presenten diferents orientacions i pendents, fa que Andorra pugui presumir de tenir una gran diversitat. A la darrera versió del mapa d’hàbitats del 2012 se n’han computat 180 de diferents, fet que es tradueix en una gran biodiversitat. Per exemplificar-ho en un grup que coneixem bé, podem constatar que tot i les dimensions reduïdes d’Andorra, s’han identificat 154 espècies de papallones diürnes, mentre que a Catalunya n’hi ha 201, a França 244 i a tot Europa 482.
La societat andorrana ha sabut adaptar-se a un ambient de muntanya i això vol dir aprendre a conviure amb els riscos naturals propis d’aquestes zones, com són les allaus, les esllavissades, les caigudes de blocs... Des d’un punt de vista social i econòmic ha estat necessari adaptar-se a aquest medi més abrupte i alhora intentar treure’n profit.
Sens dubte, conèixer, preservar i donar valor al nostre ambient de muntanya és protegir el nostre escenari de convivència i desenvolupament, i d’aquí també l’interès de sumar-nos a la celebració del Dia internacional.
Amb el hashtag #MountainsMatter (les muntanyes importen) ajudeu a transmetre els missatges i les activitats que es duen a terme sobre aquest dia.