La veritat sobre el menjar picant (II)
El picant aporta beneficis si es pren amb moderació

La veritat sobre el menjar picant (I)
Aquesta quinzena parlarem sobre el picant.
Algunes plantes semblen haver-se tornat picants amb el temps per evitar que els mamífers i els insectes se les mengin. Prefereixen ser menjades pels ocells, perquè les llavors passen a través d’elles il·leses i s’excreten íntegres per després germinar en noves plantes.
Aleshores, per què vam començar a menjar aliments picants? I per què som pràcticament els únics mamífers que ho fan?
Es diu que pot ser una resposta adaptativa a la zona. Abans d’haver-hi sistemes de refrigeració a les zones més càlides i humides, es preparava el menjar amb aliments picants, perquè era una manera de protegir-se de la contaminació microbiana.
En canvi en els climes freds era més fàcil de mantenir els aliments i evitar que es produís alguna infecció a través seu, i no es va produir aquests fenomen.
Sabem que els aliments picants ens poden aportar beneficis en quantitats moderades. De totes maneres, els estudis no són del tot concloents, i els picants no serien en cap cas essencials per a una bona alimentació. Algunes de les coses positives que aporten són:
·Presenten propietats antioxidants i antimicrobianes.
·Ajuden a estimular el metabolisme.
·Podrien produir millores a nivell circulatori.
·S’està estudiant l’impacte sobre la microbiota intestinal i el càncer.
Tanmateix, el picant estaria contraindicat en persones que pateixen d’úlcera d’estómac, gastritis, dispèpsia, acidesa d’estómac, còlon irritable o qualsevol altra malaltia de l’aparell digestiu que cursi amb inflamació. Tampoc està recomanat per a menors de sis anys, ja que els pot causar irritacions a nivell de l’aparell digestiu.
Sigui com sigui, la resposta normal davant d’un aliment picant no hauria de ser-ne l’acceptació, sinó el rebuig. El gust pel picant és doncs una sensació adquirida, és a dir, social, amb força lligams culturals.
Els homes tendeixen a estar més motivats per factors externs, com impressionar els altres; mentre que les dones estaven més interessades en la sensació de dolor.
I és que la capsaïcina (la molècula responsable de la sensació de picor) utilitza els mateixos receptors a la cavitat bucal que ho faria un menjar molt calent o quelcom que ens fes mal a la boca, així, quan mengem un aliment picant és com si literalment se’ns cremes la boca o ens clavessin una cosa punxant.
La setmana vinent veurem altres motius pels quals ens atrau el picant i us proposarem algunes receptes que incorporen aquest sabor.