Com ajudar els més petits a menjar verdures? (I)
Tot i que es recomana que les verdures han de representar la meitat del nostre plat, en el cas dels nens cal adaptar aquesta recomanació a l’edat i preferències de cadascú
Que a la majoria de nens no els agradin les verdures no és de casualitat. Hi ha una sèrie de característiques innates que provoquen el rebuig a les verdures:
–Rebuig als aliments poc calòrics.
–Especial sensibilitat als sabors amargants d’algunes verdures. –Neofòbia: rebuig a nous sabors. Probablement relacionat amb el mecanisme de defensa innat, que evitaria el risc d’ingerir substàncies tòxiques. Aquest motiu podria condicionar també la sensibilitat a gustos amargants.
Què podem fer per incloure les verdures i hortalisses en la seva alimentació?
Tot i que es recomana que les verdures han de representar la meitat del nostre plat, en el cas dels nens cal adaptar aquesta recomanació a l’edat i preferències de cadascú. No podem esperar que el nen mengi la mateixa quantitat que nosaltres (ni de verdura ni de qualsevol altre aliment) i que li agradin totes les verdures el primer dia que li’n posem al plat. Consells per presentar les verdures als nens:
–Oferir: cal que a cada àpat les verdures i hortalisses estiguin presents. Li posarem poca quantitat i l’animarem que ho provi. Sense obligar-lo.
–Si una verdura no li agrada, no l’obligarem a menjar-la. Però li tornarem a oferir un altre dia, provant amb una altra preparació: combinant-les amb altres aliments que agradin al nen, presentant-les en diferents mides i formes, afegint salses saludables i altres condiments o cuinant-les de maneres diferents:
–Cuinar-les de manera diferent: al forn / microones, saltades, al wok, en xips, en crema, al vapor, en croqueta, en bunyol, farcides...
–Amb salses o espècies: combinacions d’espècies, salsa de iogurt, salsa de tomàquet, beixamel, vinagreta, formatge, salsa bolonyesa...
–En combinacions: ous (truita, remenat, pastissos, ou dur), arròs, pasta, pollastre, tomàquet i formatge... –En mides diferents: daus, juliana fina o gruixuda, espaguetis, rodelles, tires, espirals, amb formes (motlles)...
La setmana vinent proposarem receptes amb verdures que segur els agradarà cuinar als més petits de la casa.
*SARA CRUZ CARDIEL
Dietista-nutricionista
Col·legiada CDNA núm. 1.825