Un altre estiu sense festes?
Les aglomeracions que ara fa dues setmanes es van produir al Roser d’Ordino van obligar no només a redefinir sobre la marxa el format de la celebració –amb la suspensió dels actes nocturns dels dies posteriors–, sino també a replantejar altres cites emblemàtiques de l’estiu
Les aglomeracions que ara fa dues setmanes es van produir al Roser d’Ordino van obligar no només a redefinir sobre la marxa el format de la celebració –amb la suspensió dels actes nocturns dels dies posteriors–, sino també a replantejar altres cites emblemàtiques de l’estiu, com la Festa Major de Sant Julià o el Roser de la Massana. El Govern, paral·lelament, ha decretat mesures excepcionals per a aquest tipus d’actes, amb la reducció d’horaris i la implantació de nous protocols i mesures addicionals per evitar l’expansió del coronavirus.
L’augment dels contagis entre els joves de 15 a 29 anys i l’amenaça d’una nova onada provocada per les noves variants de la Covid-19 han tornat a posar el focus sobre aquest col·lectiu, que per una part entèn que calgui aplicar totes les precaucions necessàries per garantir la salut de la població, però que per l’altra també reivindica el dret a passar-ho bé en una etapa de la vida en què les relacions socials són fonamentals.
Així mateix, alguns lamenten que se’ls hagi criminalitzat. “En general, el comportament de la gent jove ha estat força bo”, opina l’Albert Oliveira, de 21 anys i resident a Encamp. “És cert que hi ha hagut festes il·legals i botellons, però crec que han estat excepcions. La majoria hem seguit les mesures i les recomanacions que hi havia a cada moment”. “No crec que ser jove sigui sinònim de ser irresponsable, és una cosa que depèn de cada persona”, apunta, al seu torn, la Karol Martínez, escaldenca de 26 anys que recorda que “durant tot el temps que portem de pandèmia també hem vist gent adulta incomplint les normes”. I enumera: “portant la mascareta malament, no respectant la distància social en llocs tancats, o acudint a reunions familiars amb més gent de la permesa. No se’ns pot carregar tota la culpa només a nosaltres perquè persones conscients i inconscients n’hi ha a totes les edats”, afegeix.
Les noves restriccions a les festes majors són assumides amb resignació. “No hi ha més remei que respectar les mesures que hi hagi en cada moment, i és normal que si hi va haver acumulació de gent a Ordino, ara es vulgui evitar que això es torni a repetir”, assenyala la Marta Soler, d’Andorra la Vella i 23 anys d’edat. “Però també és cert”, agrega, “que si moltes persones van anar tranquil·lament a les festes del Roser era perquè no hi havia cap tipus d’impediment. Ningú estava incomplint res en aquell moment”. L’Ainhoa i el Pau, dos amics de 19 i 20 anys, respectivament, consideren normal que el jovent tingui ganes de divertir-se. “Les discoteques porten molt temps tancades, gairebé no hem tingut ocasió de sortir en tot aquest temps i és natural que a la mínima ocasió tothom ho faci”, afirma ella. El seu company puntualitza que “sempre és millor celebrar festes majors i concerts amb un cert control que no que es tanqui tot d’hora i es comencin a fer botellons o festes privades i tot es descontroli una altra vegada”.
Per a l’educador social i psicopedagog Carles Perea, tot plegat representa una equació difícil de resoldre. “Cal promoure l’autoresponsabilitat i incidir en la importància de seguir les mesures sanitàries que es vagin decretant a cada moment”, però, en paral·lel, “també garantir que els joves es puguin relacionar amb una certa normalitat mentre compleixin tots aquests requisits”, subratlla. Des d’aquest punt de vista, “calen més polítiques des de la Taula de Joventut, pensant tant a curt com a llarg termini”.
Perea opina que “després que, amb raó, durant molts mesos s’hagi posat el focus sobre la gent gran”, perquè és la que més ha patit les conseqüències de la pandèmia, “ara toca preocupar-se dels joves, que potser no s’han tingut en compte”. I avisa que, en cas contrari, hi ha risc que “comencin a eclosionar problemes que s’han anat gestant durant aquests mesos: si el jovent se sent infravalorat és normal que apareguin sentiments de frustració i desafecció”. L’educador social recorda que “la joventut és un col·lectiu socialment molt actiu” al qual “cal saber donar resposta també en aquest aspecte. Cal trobar una fórmula que garanteixi la corresponsabilitat entre l’administració, les famílies i els mateixos joves”, conclou.
Les noves restriccions
El Govern i els comuns han acordat que totes les activitats de les festes majors siguin a l’exterior i en un espai delimitat. Els concerts i espectacles han de ser estàtics i amb el públic assegut en cadires separades amb distància suficient, i l’horari màxim de finalització de tots els actes serà les 22.30 h. com a molt tard. Així mateix, no es permet el servei de barra ni consumir de peu o caminant.