El paper del canvi climàtic en els incendis
Els incendis emeten cO2, el principal contaminant
L'ocurrència d'incendis forestals es veu clarament marcada per la situació meteorològica de les hores-dies precedents a la ignició del combustible, ja que les condicions atmosfèriques determinen l’estat hídric de la vegetació que es pot veure afectada per un incendi.
Si bé, l'estiu és l’estació que presenta la major freqüència d’incendis (34%), si ho analitzem mensualment, identifiquem que les condicions més desfavorables a Andorra les trobem el mes de març (finals de l’hivern inici dela primavera) que coincideix amb el mes que tenen lloc més incendis (15%) al davant dels mesos estiuencs (juliol, agost). A Andorra, a diferència de les zones mediterrànies, tenim una desestacionalització del perill d'incendi, clàssicament estival.
En el context actual de canvi climàtic, tenim una situació que es retroalimenta ja que els incendis agreugen el canvi climàtic i el canvi climàtic intensifica els incendis forestals.
En aquest sentit, ens porta cap un escenari amb incendis més perillosos, més ràpids i incontrolables ja que és el responsable de l'augment de les temperatures, les onades de calor i dels períodes de sequera prolongats, especialment a l'estiu. També s'ha detectat un increment de les situacions anticlòniques, aquestes situacions són les més favorables per als incendis hivernals a Andorra -quan amb fred, el vent i la manca de neu provoquen un estrès afegit a la vegetació agreujant-ne la deshidratació i augmentant la possibilitat de combustió.
Tampoc podem oblidar el rol dels incendis com a emissors de CO2, el principal causant del canvi climàtic i els seus efectes com a contaminant i els impactes que poden tenir sobre la salut de la població.
El 2019 serà recordat com un dels pitjors anys pel que fa als incendis arreu del planeta que va generar un total d'emissions de CO2 equivalents a 19 vegades les emissions produïdes a España en 1 any.
LAURA TRAPERO
Investigadora d’Andorra Recerca + Innovació