Els secrets de la dieta antiaging (II)
Hem d’assegurar la quantitat de líquids que necessita el cos
En cada àpat hem d’aconseguir que hi hagi com a mínim dos colors. Els colors representats als aliments indiquen que contenen fitonutrients importants per a la salut (a part de vitamines, minerals i fibra).
• Verds: bròquil, kiwi, alvocat, espinacs, bledes...
• Vermells: pebrot, cireres, síndria, nabius, fruites del bosc, magrana.
• Blancs: alls, cebes, bolets, api...
• Ataronjats: pastanagues, taronges, papaia... La meitat del plat ha de ser de verdures i hortalisses. Qui diu que aquest grup d’aliments és avorrit? Imaginació al poder.
Recorda que es poden incloure en forma de:
-purés o cremes: de carbassa, de carbassó, de barreja de verdures...
-al vapor: mongetes tendres al vapor.
-wok: barreja de verdures: carbassó, albergínia, ceba i pastanaga.
-a la planxa: espàrrecs verds.
-en forma de salsa: pesto de bròquil, pèsols, anacards, oli i all. -patés: d’alvocat i xampinyons.
-o crues: remolatxa crua en daus de guarnició. D’altra banda, hidrata’t suficientment: cal assegurar la quantitat de líquids que el cos necessita, que dependrà de la ingesta diària, de la temperatura exterior i de l’activitat física. A part de l’aigua, podem beure l’aigua de cocció dels vegetals i infusions.
I per últim, i no menys important, has de tenir en compte les recomanacions higienicodietètiques que envolten l’acte alimentari:
-mastegar conscientment,
-afavorir un ambient idoni evitant distraccions com el mòbil, la TV, etcètera.
-buscar un 80% de sacietat.
És a dir, no quedar-nos amb gana, però ser capaços de tenir una activitat quotidiana després dels àpats. -renta’t les dents després de cada àpat. El teu cos mostra per fora, com tu el tractes per dins.
*MÒNICA DICENTA
Dietista-nutricionista
Núm. col·legiada: 1.619