LLIBRES
Lectures per entendre el que passa a l'Afganistan
Andorra va expressar la seva preocupació
La setmana passada no es parlava d’altra cosa, tothom, tant els mitjans de comunicació, com a les xarxes socials o les tertúlies de bar se centraven en el que està passant a l’Afganistan, on els talibans van reconquistar el país asiàtic després d’estar vint anys sota la tutela de l’exèrcit nord-americà. El Govern d’Andorra va ser un dels més de setanta països que van expressar la seva preocupació per la inestable situació que viuen els civils del país, molts dels quals fugien de Kabul deixant imatges molt dures de l’aeroport de la capital. L’executiu es va alienar amb les declaracions del secretari general de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, que va instar els talibans a protegir les vides i satisfer les necessitats humanitàries. Però què està passant a l’Afganistan? Què en sabem? Opinar o parlar de coses que no coneixem està a l’ordre del dia, per això és necessari adquirir coneixement de causa i aquests llibres hi poden ajudar:
-Afganistan: Crònica d’una ficció, de Mònica Bernabé. És l’única periodista catalana que ha viscut i treballat permanentment al país durant anys i n’explica la seva història i els fets que van marcar la dècada dels 2000: la caiguda del règim talibà el 2001 i la crema massiva d’Alcorans l’any 2012; el mite del burca, l’estratègia dels EUA i la realitat de les tropes espanyoles en territori afganès.
-Quaderns de Kabul, de Ramón Lobo. És una recopilació dels articles que el periodista va publicar abans de la segona volta de les eleccions presidencials afganeses del 2009 on recopila el dolor de les víctimes, la lluita dels civils, la constant por a la rereguarda i la realitat del poble.
-Les trinxeres de l’esperança, d’Antonio Pampliega explica la història d’Alberto Cairo, un fisioterapeuta italià, que arriba a Kabul per treballar a la Creu Roja el 1990 quan el règim prosoviètic de Najibullah està a punt de caure i el país desemboca al règim dels talibans. Parla de la seva història en els diferents contextos que viu el país.
-Afganistán: la guerra enquistada, de Jorge Melgarejo. Una història del país relatada pel periodista, que hi va viure 25 anys, que parla de la invasió soviètica, el triomf dels mujahidins, els interessos a la zona de països com Pakistan, Aràbia Saudita o les petroleres americanes; també les conseqüències que aquesta expansió va tenir per crear el moviment talibà. A més, s’analitza Al-Qaeda, Bin Laden i molts dels factors que han derivat en l’avui.