Cuina per quan arriba el fred (I)

El nostre organisme ha d’adaptar-se a aquests nous ritmes i l’alimentació és una bona manera de fer-ho

Cal optar per plats que demanen coccions i foc lent

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Us heu preguntat alguna vegada si la nostra alimentació està directament influenciada pels canvis estacionals? És obvi que no es cuina igual a l’estiu que a l’hivern. Gaspatxo versus sopa representa el millor exemple. I és que la temperatura, els aliments de temporada i el clima de cada època de l’any condicionen la forma que tenim tant de menjar com de preparar els productes.

La tardor porta associades unes claus culinàries molt singulars. Amb el canvi d’estació comença el fred, els dies són més curts i el vent i la pluja –i sovint també la neu– fan acte de presència als carrers. El nostre organisme ha d’adaptar-se a aquests nous ritmes i l’alimentació és una bona manera de fer-ho. Els dietistes i nutricionistes aconsellen sempre ajustar el nostre consum a l’estació en què ens trobem, potenciant d’aquesta manera els productes de temporada. Així, aprofitem tot el seu potencial nutritiu, i el millor sabor, color i aroma que presenten en aquesta època. I, a més, la nostra butxaca ho agrairà, en existir una major oferta en el mercat.

És una bona època per variar amb les verdures i hortalisses, introduint en els nostres plats autèntiques joies nutricionals pròpies d’aquests mesos com són els bolets, la carabassa, les cols o els codonys. A més, és també un bon moment per incloure noves tècniques culinàries pròpies d’èpoques més fredes: brous, sopes, estofats… i altres plats que demanen coccions i foc lent (verdures i peix al vapor, rostits al forn, guisats de llegum amb hortalisses…). Això no vol dir que haguem de deixar de menjar amanides: si trobem que fa massa fred, les podem fer amb la verdura escaldada o cuita al dente. Una altra opció és afegir-hi espècies o condiments

tracking