Cuina per quan arriba el fred (II)
Repassem alguns aliments imprescindibles d’aquesta època que no poden faltar als plats tradicionals de la cuina de tardor
Aquesta setmana repassarem alguns aliments imprescindibles d’aquesta època que no poden faltar als plats tradicionals de la cuina de tardor.
Bolets i xampinyons. Pel seu sabor i textura són molt apreciats en el món culinari, però a més tenen un alt contingut en proteïnes i són rics en ferro, fòsfor i potassi. Posseeixen, a més, un baix contingut calòric.
Cols. Les diferents varietats de col serveixen per donar un gust inconfusible a les escudelles tradicionals de tardor, així com a tota mena de guisats de cullera, que tant de gust venen aquests mesos.
Llegums. A més de col·laborar en la prevenció de l’obesitat, de malalties cardíaques i de dolences com la diabetis, són una font idònia de proteïnes. La seva varietat és immensa (llenties, cigrons, mongetes…) i són un dels ingredients fonamentals dels plats de tardor.
Carbassa. És rica en vitamines i minerals, poc calòrica, cardiosaludable, cuida la salut ocular i reforça el sistema immune fent que els típics refredats de tardor no facin la seva aparició estel·lar o almenys triguin a fer-ho i amb poca intensitat. És molt versàtil i pot ser cuinada al vapor, a la planxa, en guisats, postres, purés…
Castanya. Nutritiva i energètica, és la reina de la fruita seca tardorenca. A més, ens en podem permetre un bon banquet sense que la bàscula se’n ressenti, ja que només aporten 165 calories per cada cent grams.
Codonys. Tampoc ens podem perdre aquesta fruita, que rares vegades veiem en la seva forma original. Desborda vitamines i minerals, a més de tenir un gran poder diürètic.
Cítrics. Mandarines, taronges i aranges són fruites riques en vitamina C i aporten molta fibra. Són grans aliades per prevenir els refredats.
L’alt valor nutritiu i proteic d’aquests aliments de tardor els fan òptims per contribuir a la millora d’una malaltia que també es manifesta en aquesta època de l’any. És l’astènia tardorenca, no tan coneguda com la primaveral, però que ja afecta, segons els especialistes, una de cada quinze persones.
Per descomptat, a més de l’alimentació existeixen altres elements bàsics per prevenir aquest trastorn, com ara dormir vuit hores cada nit, anar a dormir i aixecar-se sempre a la mateixa hora, fer esport diàriament, beure molta aigua i prendre el sol deu minuts diaris (principalment al matí). Si, en tot cas, els símptomes d’aquesta síndrome duren més d’un parell de setmanes sempre és aconsellable visitar un metge.