La influència humana en l'eficiència energètica

Una de les barreres principals per arribar a una eficiència energètica efectiva dels edificis és el desconeixement dels factors que afecten el seu comportament energètic

Les petites accions poden reduir el consum d'energia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els edificis són una part fonamental de la nostra vida diària, dins dels quals es desenvolupen gran part de les nostres activitats quotidianes ja sigui a casa, a la feina o en locals d’oci. Segons la Unió Europea, els edificis són responsables del 40% del consum energètic, així com del 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i en el cas d’Andorra el 23% de les emissions. Alhora, el de l’edificació és considerat un dels sectors amb major potencial d’estalvi mitjançant l’eficiència energètica. L’eficiència energètica, com el seu propi nom indica, és l’ús eficient de l’energia. Una de les barreres principals per arribar a una eficiència energètica efectiva dels edificis és el desconeixement dels factors que afecten el seu comportament energètic.

El comportament energètic dels edificis està influenciat per diversos factors agrupats en dues grans categories: els factors tècnics i físics de l’edifici, i els factors d’influència humana. Els factors tècnics i físics són tots aquells relacionats amb el clima, l’embolcall de l’edifici, els sistemes i instal·lacions, i altres aspectes de l’edifici que no poden ser modificats fàcilment pels usuaris. D’altra banda, els factors humans són tots aquells que depenen principalment dels usuaris dels edificis com ara el comportament o altres aspectes relacionats amb el funcionament i manteniment dels sistemes presents en els edificis.

En l’actualitat, la majoria dels esforços en eficiència energètica en el sector de l’edificació se centren en la millora dels aspectes tècnics i físics de l’edifici (p. ex., millorar l’aïllament, substituir les finestres o substituir la caldera actual per una de més eficient), quan, segons nombrosos estudis, els factors d’influència humana poden arribar a tenir la mateixa, o fins i tot, més importància en la millora d’aquesta. En efecte, petites accions en la nostra vida quotidiana poden tenir un efecte important en la reducció del consum energètic en l’àmbit global. Accions com l’ajustament adequat de la temperatura del termòstat dels habitatges pot suposar, en casos extrems, una reducció del 50% en el consum de calefacció en zones de muntanya com el nostre país.

tracking