Posem a punt les nostres defenses (II)
Detallarem què cal posar al plat per enfortir el nostre sistema immunitari
Després de l’article de la setmana passada, que ens va servir d’introducció, avui detallarem què cal posar al plat per enfortir el nostre sistema immunitari. Els ingredients essencials són:
- Llegums. Mínim tres cops per setmana. Ens aporten proteïna vegetal, minerals i fibra. Es poden cuinar amb verdures, espècies com llorer, all o ceba.
- Fruita de temporada. Cítrics, caquis, raïm, magrana... totes elles ens aporten vitamina C i antioxidants, molt importants per reforçar les nostres defenses.
- Marisc, peix blau i carn vermella. Són recomanables pel seu contingut en ferro i minerals. A la tardor, la caiguda del cabell també pot ser deguda a un dèficit de ferro.
- Vegetals de color taronja i verd fosc. Carbassa, moniato, espinacs, bledes, cols...
- Fruits secs. Ens aporten àcids grassos essencials, minerals i vitamines del grup B, molt importants per al sistema nerviós i per calmar l’estrès.
- Probiòtics. Aliments com el iogurt, el quefir o el xucrut ens ajudaran a cuidar la nostra flora intestinal.
Cal prendre suplements?
Això dependrà de cada individu, de la seva alimentació, el nivell d’activitat física, d’estrès o condició fisiològica (embarassada, estudiant, esportista, persona gran...) En tot cas, cal adaptar la suplementació a les nostres necessitats sempre sota la recomanació d’un professional.
Proposta de menú
A continuació us proposem un menú que us ajudarà a augmentar les defenses: Esmorzar: 2 torrades de pa integral sucades amb tomàquet i all amb oli d’oliva extraverge i tonyina, amb 1 infusió de gingebre i llimona. Mig matí: 2 mandarines. Dinar: mongetes seques amb cloïsses + raïm. Tarda: 1 grapat de fruits secs amb 1 got de quefir o iogurt natural sense sucre. Sopar: crema de carbassa amb pipes torrades + hamburguesa de poltre o 100% vedella amb escarola i magrana + caqui.