Els beneficis de les infusions
Els beneficis de les infusions no es limiten a les qualitats derivades dels seus components orgànics, sinó que van molt més allà
Les infusions formen part de la rutina quotidiana de molta gent. De manera conscient o no, les persones que les consumeixen aprofiten els nombrosos beneficis d’ingerir aquestes begudes. Uns beneficis que no es limiten a les qualitats derivades dels seus components orgànics, sinó que van molt més allà.
1. Combaten el fred. En un hivern tan intens com el que estem travessant, la capacitat de les infusions de contribuir a l’escalfor corporal es converteix sens dubte una de les propietats més destacades. Una beguda calenta ajuda sobretot a combatre la sensació de fred, aquella que sovint es queda al cos i que ens porta a dir que “estem destemprats”.
Per aquests motius, les infusions que més ajuden a combatre el fred són les que milloren la circulació sanguínia, entre les quals es poden destacar el gingebre i la menta, així com la cua de cavall, la dent de lleó, l’escorça de salze i el romaní. I si ens atrevim, les que contenen ceba i all.
2. Ajuden a relaxar-se. Les infusions d’algunes herbes tenen efectes relaxants i ansiolítics. Amb aquesta finalitat les han begut persones d’innombrables cultures al llarg de la història, i –en els nostres temps– diversos estudis científics han comprovat aquesta qualitat en el cas de la camamilla, la til·la, la valeriana i el te d’Ashwagandha, una infusió consumida amb molta freqüència pels practicants de religions orientals com l’hinduisme.
A moltes altres classes d’herbes se’ls atribueixen capacitats relaxants, com la passionera, la lavanda, el te de Kava o la marialluïsa. Siguin o no certes, sempre que preparar-se i beure una infusió impliqui fer una pausa i abaixar el ritme accelerat del dia, serà una espècie de remei natural contra l’ansietat que a vegades genera una vida molt accelerada.
3. Propicien un son més saludable. Moltes infusions també ajuden a dormir millor. El cas és que no són només les seves propietats orgàniques les que tenen un potencial beneficiós en aquest sentit. Una infusió al final del dia pot formar part d’una mena de ritual que també inclogui altres hàbits saludables per evitar l’insomni, com sopar de manera lleugera, evitar l’activitat física intensa o no fer servir el telèfon mòbil en les últimes hores del dia.
4. Contribueixen a una bona digestió. Les propietats digestives de les infusions també es troben entre les més citades en parlar dels seus beneficis. Algunes de les herbes ja esmentades contribueixen a metabolitzar els aliments ingerits, en particular la camamilla, la menta i el gingebre, així com el boldo, el fonoll i la carxofa (aquests últims han d’evitar-se durant l’embaràs i la lactància). També el te ofereix beneficis digestius, tot i que no és apte per a la relaxació o el son, ja que té propietats estimulants.
5. Afavoreixen una bona hidratació. Encara que en general el risc de deshidratació es relaciona sobretot amb l’estiu i les altes temperatures, també pot produir-se a l’hivern. En concret, perquè el fred redueix la sensació de set, la qual cosa pot portar a una insuficient ingesta de líquids. Més encara en el cas de la gent gran, ja que la sensació de set també es redueix amb l’edat, sobretot a partir dels 65 anys. Per aquests motius, incorporar l’hàbit de beure infusions pot resultar un bon aliat al moment de mantenir una correcta hidratació.
6. Contraresten la retenció de líquids. Algunes infusions –com la de carxofa, la cua de cavall o el te verd– posseeixen un important efecte diürètic. Si es pensa en la hidratació, aquestes begudes poden ser contraproduents. El motiu és que la quantitat de líquid ingerit en general és menor que l’eliminat a través de l’orina. No obstant això, aquestes begudes són beneficioses en un altre sentit: ajuden a combatre la retenció de líquids, un problema força comú, especialment si hem menjat molt.