El sopar és un dels àpats que sovint menys cuidem. Per a molta gent, el cansament del final del dia, la manca de previsió o la mandra són algunes de les raons que els porten a improvisar els sopars i decantar-se, en conseqüència, per aliments que són poc adients. Per a altres persones, en canvi, el sopar és un moment de relax després d’una jornada intensa i aquests instants de calma fan que el sopar pugui convertir-se un àpat copiós, fins al punt d’arribar a menjar més que a l’hora de dinar. El resultat en tots dos casos: sopars rics en calories i greixos i pobres en vitamines i minerals.
Com podem aconseguir que l’últim àpat de la jornada sigui lleuger i equilibrat alhora? Per dissenyar un sopar lleuger i equilibrat cal assegurar-se aquests punts:
–Que siguin rics en verdures i hortalisses. Podem triar entre moltes varietats, escollint preferentment les de temporada: enciam, escarola, endívia, créixens, ruca, tomàquet, cogombre, pastanaga, mongetes verdes, espinacs, bledes, ceba, espàrrecs, remolatxa, pebrot, carbassa, etcètera. I les podem barrejar amb germinats i bolets.
–Que tinguin un baix contingut en greixos, amb preparacions senzilles com al vapor, a la planxa, bullit, a la papillota, al forn, al microones i al wok.
–Que tinguin una aportació moderada en aliments proteics (carn, peix, ous, llegums, seitan, tofu, tempeh, quinoa, amarant, fajol) i en aliments rics en carbohidrats. Si estem controlant el pes, caldrà tenir en compte també la quantitat d’aliments rics en carbohidrats per sopar. Si fem exercici cada dia (i sobretot en el cas dels nens i adolescents) no podem deixar de banda aquest grup d’aliments: necessitem recuperar el glucogen que hem gastat.
Hi ha la idea errònia que saltar-se el sopar aprima. Cal fer un sopar lleuger –no insuficient– que ens ajudarà a:
–No forçar la capacitat digestiva.
–Dormir bé.
–Compensar els possibles excessos del dia.
–Equilibrar l’alimentació de la resta de la jornada.