Tal com diu el Diccionari de la llengua catalana, el dia es defineix com a “interval de temps que tarda la Terra a donar una volta sobre si mateixa”. Però per definir el moviment de rotació cal un sistema de referència, és a dir, una volta respecte què?
Sempre hem cregut que la Terra triga 24 hores a girar 360 graus, però en veritat aquest moviment de rotació sobre si mateixa respecte a un punt molt llunyà (les estrelles) és exactament de 23 hores, 56 minuts i 4,09 segons. Sí, 4 minuts menys del que sempre hem cregut. Això és el que s’anomena dia sideral.
Els dies siderals són de diferent durada segons el planeta. Per exemple, Júpiter és el planeta amb el dia més curt, on tan sols dura 10 hores. Per contra, a Venus trobem que un dia dura 5.832 hores (és a dir, gairebé 243 dies terrestres). La durada del dia a Mart és més similar a la Terra, amb 24,6 hores.
Però la nostra civilització, des de fa molt temps, ha utilitzat el Sol com a referència. Es va prendre com a referència la posició del Sol al cel per tal de definir el dia, és a dir, el que s’anomena dia solar. I aquí entra en joc un altre moviment de la Terra: la translació. La Terra, a més de girar sobre si mateixa, gira al voltant del Sol. Aquesta òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular, sinó el·líptica.
Per tant, quan la Terra ha girat sobre si mateixa els 360 graus, encara li falta girar un grau més per tornar al mateix punt de partida respecte al Sol. D’aquesta manera, la Terra completa una rotació total 366 vegades l’any. Per tant, el dia solar, el que es basa en la posició del Sol, és el que dura 24 hores. Bé, en veritat les 24 hores són una mitjana, ja que com hem dit, l’òrbita de la Terra respecte al Sol és el·líptica i, per tant, hi ha dies que duren uns segons més i altres, uns de menys.
*ANNA ECHEVERRIA
Investigadora de l’Andorra Recerca + Innovació