Com menjar més fruita? (I)

S’aconsella prendre unes tres racions diàries de fruita

El consum real s'allunya molt de les recomanacions

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aprofitant que arriba la primavera, i amb ella també un esclat de fruites de tots els colors i varietats, us explicaré les múltiples maneres que tenim d’incorporar-la al nostre dia a dia. La recomanació actual de consumir-ne unes tres racions diàries és compatible amb una alimentació saludable i la prevenció de múltiples trastorns.

Què entenem per una ració de fruita?

–1 peça mitjana de fruita (pera, poma, taronja, plàtan, préssec, etc.).

–1-2 talls mitjans de meló o síndria.

–2-3 peces mitjanes d’albercocs, prunes, mandarines, figues, nespres, etc.

–8-10 maduixes mitjanes o un bol.

–10-15 cireres o grans de raïm o un plat de postres de mores o gerds.

Actualment, segons les estadístiques, el consum mitjà de fruita de la població (adulta i infantil), s’allunya molt de les veritables recomanacions. En molts casos, amb prou feines s’arriba a una ració al dia!

Trucs per aconseguir arribar a les racions recomanades per dia

–Procureu que hi hagi un plat amb fruita fresca a la taula, al marbre de la cuina o a la nevera.

–Guardeu la fruita tallada a la nevera, en un recipient tancat, per menjar-la al llarg del dia.

–Compreu fruita fresca de temporada i de proximitat, ja que és més gustosa, més barata i més respectuosa amb el medi ambient.

–Planifiqueu els menús i la compra per garantir la presència de fruita en diversos àpats. Ho podeu fer així:

1) Incloure la fruita fresca com a postres habituals.

2) En l’esmorzar, si mengeu cereals i/o iogurt, barregeu-hi trossos de fruita (poma, plàtan, préssec, etc.).

3) Si dineu amb carmanyola a la feina, no us oblideu d’agafar una peça de fruita per postres.

4) Afegiu fruites a les amanides (maduixes, poma, taronja, raïm, etc.).

5) Prepareu les receptes de primers i segons plats amb fruites (llom amb poma, pollastre amb prunes, etc.).

6) Incloeu també la fruita als berenars: sencera o a trossos, a daus dins un iogurt, etc.

7) Utilitzeu la fruita madura per fer compotes, per untar al pa, per preparar pastissos.

8) Prepareu daus o talls de fruita fresca en un bol o en una carmanyola petita per emportar-vos-ho a la feina, a l’escola...

I els pares amb infants…

Recordeu ser un bon exemple i que tots a casa mengeu fruita cada dia! Quan aneu a comprar fruita, mostreu als fills les varietats que hi ha i permeteu que n’escullin algunes de les que més els criden l’atenció. Segons l’edat, us poden ajudar a preparar-la.

I per cert... Substituïu les gominoles i llaminadures per fruita dessecada (panses, orellanes, prunes seques, plàtan deshidratat...) Sempre serà molt més saludable!

*BERTA JIMÉNEZ

Dietista i nutricionista

Núm. col.: 0.703

tracking