'Ornitho.ad': una llibreta de camp virtual
Aquesta eina és un portal web estès per diferents països europeus i que actualment també disposa d’una aplicació per a mòbils anomenada NaturaList
De ben segur que molta gent que gaudeix de la natura aprofita per apuntar-se les observacions de fauna i flora que més li han cridat l’atenció. Doncs bé, avui en dia la tecnologia també ha arribat a aquest àmbit i des del 2015 Andorra té a l’abast de tothom l’aplicació ornitho. Aquesta eina és un portal web (www.ornitho.ad) estès per diferents països europeus i que actualment també disposa d’una aplicació per a mòbils anomenada NaturaList (Android i iOS) la qual permet entrar dades i fotografies de fauna des del camp, substituint així la mítica llibreta de camp i facilitant els aspectes com la geolocalització de les troballes. Tot i que inicialment estava pensada exclusivament per als ocells, amb els anys s’han incorporat altres grups taxonòmics com mamífers, rèptils, amfibis o papallones. Avui dia es poden entrar dades de 16 grups diferents.
Fins a començament de l’any 2022 s’hi han enregistrat, només en territori andorrà, prop de 24.000 observacions de 471 espècies repartides en 13 grups taxonòmics diferents!
Després de set anys de funcionament de l’aplicació, el mapa de densitat i situació de les dades andorranes és prou significatiu. Evidentment, tal com es pot veure, el mapa resultant no reflecteix la distribució geogràfica de la fauna andorrana, sinó que ens mostra l’ús que es fa de l’aplicació: la majoria de dades que s’entren estan situades al voltant de les vies de comunicació i nuclis urbans principals. En canvi, a la zona més alpina i en tots aquells indrets més allunyats del fons de vall hi ha un volum de dades molt més baix.
Les eines de participació de ciència ciutadana com aquesta són una de les maneres com la població pot participar en l’ampliació del coneixement científic, fent-se partícip del procés de millora. La recopilació d’aquestes dades ens ajuda, amb el pas dels anys, a dibuixar amb més exactitud els possibles mapes de distribució de les espècies, a validar i ampliar els catàlegs d’espècies que podem trobar al país, entre moltes altres aplicacions.
Des d’Andorra Recerca + Innovació animem tothom a participar-hi.
*ROGER CARITG
*CLARA PLADEVALL
Andorra Recerca+Innovació