Pros i contres dels gelats
És important tenir en compte que no és el mateix un gelat artesanal que un d’industrial, o un de crema que un de gel
A qui no li ve de gust un gelat quan fa molta calor? Segur que la majoria de lectors no rebutjaria aquest tipus de proposta. Aquest clàssic d’estiu, a més, està a poc a poc guanyant mercat la resta de l’any. Les temperatures cada vegada més elevades i els hiverns més suau, així com un creixement en sabors espectacular, estan impulsant les vendes al llarg dels 12 mesos. De xocolata, vainilla, menta, coco, te, ametllat, cafè, mojito... i amb acompanyaments com ara cookies, fruites, perles de xocolata...
Prendre gelat és un autèntic plaer. Però cal conèixer bé els seus pros i contres per evitar que aquest bon sabor de boca se’ns torni amarg. Tot depèn de la composició i, sens dubte, la quantitat. És important tenir en compte, d’altra banda, que no és el mateix un gelat artesanal que un d’industrial, o un de crema que un de gel.
EFECTES POSITIUS
1. Salut. Un gelat de crema o llet aporta proteïnes, calci, fòsfor, magnesi, sodi, potassi, i vitamines A, B2 i B6.
2. Energia. Té un alt contingut d’hidrats de carboni.
3. Plaer sensorial. Un gelat és un plaer per al gust.
4. Neurotransmissor. Durant la ingesta de gelat s’allibera serotonina, que té un efecte saciant a curt termini i proporciona felicitat.
5. Satisfacció. Un gelat pot satisfer necessitats com la set o la gana, a més de refrescar la boca i la gola.
6. Complement. Pot ajudar malalts, persones grans o infants amb mancances nutricionals.
EFECTES NEGATIUS
1. Greixos i sucres. Els gelats tenen un alt contingut en greixos de llet que normalment són saturats, perjudicials per a la salut. En aquest sentit, els gelats artesanals són molt més lleugers. També la quantitat de sucre acostuma a ser elevada. Per tant, les persones diabètiques o amb colesterol alt han d’anar amb compte.
2. Calories. Els gelats de crema són els més calòrics. Els de gel no ho són tant, tot i que les propietats beneficioses globals d’aquests últims també són menors. També n’hi ha de light, que poden ser una bona alternativa.
L’essencial és la moderació. El més recomanable des d’una perspectiva dietètica és que els gelats s’integrin dins dels àpats habituals i es restringeixi el seu consum entre hores. Cal remarcar que no tots tenen igual aportació de calories, sucres i greix, i que la pràctica habitual d’exercici ajuda a compensar els possibles excessos. Una bona opció pot ser fabricar els gelats a casa: d’aquesta manera controlarem els ingredients més perjudicials. Hi ha moltes receptes fàcils, i al mercat podem trobar geladores a preus assequibles.