Gestionar les xarxes (II)
A Instagram podem veure els ‘posts’ d’usuaris favorits
En el cas de Twitter, l’aplicació permet establir filtres de qualitat en les notificacions i silenciar les alertes de persones a les quals no seguim o que no ens segueixen, d’aquelles que no han confirmat el seu correu electrònic o d’aquells comptes que acaben de crear-se. Igual que a Instagram, en accedir a configuració, podem gestionar tots els tipus de notificacions possibles, com els directes de Spaces, les recomanacions, les publicacions d’usuaris que portaven inactius cert temps, etcètera. I el mateix permet TikTok en els seus respectius ajustos.
D’altra banda, darrerament Instagram ha incorporat l’opció de veure les publicacions dels nostres usuaris favorits abans que el totum revolutum format pels centenars de persones a les quals seguim. Res més obrir l’aplicació, podem seleccionar l’opció de favorits en lloc de la de seguint. D’aquesta forma, només veurem el que han pujat els usuaris que haguem seleccionat. Tot i que la pantalla de seguint pot continuar aclaparant-nos de certa manera per la quantitat d’usuaris i publicacions que conté, no deixa de tenir un avantatge: en ella no trobarem anuncis ni publicacions recomanades, com ocorre en la pantalla d’inici convencional. Tan sols allò que hagin pujat els usuaris als quals seguim, ni més ni menys.
Les possibilitats que ofereix Twitter en aquest aspecte són una mica diferents. D’una banda, la seva pantalla d’inici té dues configuracions possibles: la que presenta els últims tuits publicats en ordre cronològic i la que inclou els més destacats (o, més aviat, els que interpreta que són els més destacats), sense importar l’ordre en el qual han estat publicats. Podem triar l’una o l’altra opció en el símbol de les tres estrelles que apareixen a la cantonada superior dreta de l’aplicació, seleccionant canviar a Inici o canviar als tuits més recents.
Una altra bona opció per configurar l’aplicació de Twitter al nostre gust és recórrer a les llistes, que podem tant crear com seguir i que poden ser públiques o privades. En cada llista podem incloure els comptes que triem, de manera que, en accedir a cadascuna, apareix un timeline amb el que han compartit els usuaris afegits. Les llistes solen ser temàtiques, per la qual cosa resulten molt útils quan l’usuari vol informar-se sobre una cosa concreta.
De manera complementària, podem seguir temes, com el futbol, la ciberseguretat, tuits virals o un estil musical. Cada tema pot veure’s en un timeline específic, però també poden aparèixer tuits relacionats amb aquests assumptes en la nostra pantalla d’inici general, entre les publicacions del conjunt de comptes als quals seguim.
L’aplicació de TikTok, per part seva, divideix la pantalla d’inici entre els comptes seguits i les recomanacions. En la primera, apareixen només els vídeos que han compartit els usuaris als quals seguim. La segona, a més d’algunes de les publicacions dels comptes seguits, inclou les recomanacions basades en el que hem vist prèviament; allò que l’algoritme interpreta que ens interessarà més. I, el que és més important, ofereix un apartat concret per al contingut publicat pels nostres amics, amb els quals podem connectar vinculant els contactes telefònics.