Canviar la dieta per adaptar-la als temps (II)
Cal tornar a la creativitat i la cuina d’aprofitament
Podem seguir una sèrie de recomanacions per a una alimentació saludable, atractiva i de baix cost:
1. Sortir a comprar amb les bosses reutilitzables, la targeta de fidelitat del comerç, un pressupost tancat i si, a més a més, hi podem anar caminant o amb bus ja comencem l’estalvi!
2. Planificar el menú de la setmana, per no deixar gaire lloc a la improvisació.
3. Comprovar, abans de sortir de casa, què tenim a la nevera i al rebost i quines coses necessitem realment, per no comprar el doble o llençar menjar. Llençar menys també és estalviar!
4. Ser flexibles amb la llista de la compra amb els aliments específics de cada grup. Així podrem aprofitar millor les ofertes i promocions: per exemple, comprem tres tipus de verdura, però si el bròquil està car, tirem de col, si els espinacs estan cars, tirem de bledes o els comprem congelats, etcètera, hem de ser menys capritxosos amb la nostra alimentació.
5. Tots aquells productes preparats, malgrat que puguin ser un recurs per estalviar temps, incrementen notablement el cost de la cistella de la compra (cremes de verdures, plats precuinats...).
6. Comprar productes de temporada. Inclús si són de final de temporada, millor.
7. Normalment, els envasos més grans acostumen a ser més barats. Cal prioritzar-los si sabem que els consumirem abans que es facin malbé. En tot cas, productes com ara la farina, el sucre, la pasta, l’arròs i l’oli és recomanable adquirir-los en envàs més gran, ja que emmagatzemats de manera adequada difícilment es passaran. Si tenim espai per congelar, també podem comprar producte fresc en més quantitat i conservar-lo net per a properes preparacions.
8. Recuperar la cuina d’aprofitament i la creativitat a l’hora de fer els plats:
• Preparar caldos i brous a partir de restes de carn, peix i verdures.
• Netejar el pollastre i el peix a casa o demanar-ne els sobrants per aprofitar-los per donar gust a alguns plats.
• Aprofitar carn dels brous o del pollastre o rostit de diumenge per fer-ne croquetes o pilota.
• El pa dur és perfecte per fer-ne torrades o crostons o pa ratllat!
• Fer servir les sobres del dia anterior combinades amb altres aliments per crear nous plats: coca de recapte, truita de sobrants, wok amb verdures de la nit anterior...
• Evitar llençar els talls de verdures dels quals no sabem què fer... com, per exemple, el tronc del bròquil o les bases dels espàrrecs. Ens poden servir per complementar cremes de verdures!
9. Els aliments proteics més econòmics són els ous i els llegums. Per tant, si no és possible menjar carn i peix amb freqüència, es pot reduir la quantitat de carn vermella i compensar les proteïnes amb aquests aliments més assequibles, que són una opció igual de saludable. El seu consum també contribueix a cuidar el planeta i el clima.
10. Donar preferència a l’aigua com a beguda d’elecció. A casa sempre en tindrem si escollim la de l’aixeta, que és igual de saludable que l’envasada. A més, és més econòmica i no genera residus.
11.Comprar aliments deshidratats com la llet en pols. Acostumen a ser millor per a la butxaca i per al planeta.
*KATIA DURICH
Dietista i nutricionista
Núm. col. 0706