Begudes vegetals: substitutes de la llet? (I)
Les begudes vegetals poden ser prescindibles
Es consideren begudes vegetals totes aquelles que s’elaboren o extreuen dels llegums, dels cereals, de les llavors o de la fruita seca. Normalment s’utilitzen com a alternativa a la llet, ja sigui pel seu color blanquinós com per la seva forma de presentació líquida. Hem de tenir clar que són coses diferents i que tenen diferents usos.
En aquest sentit, la llet que prové de les glàndules mamàries d’animals (vaca, cabra, ovella...) ja té el calci, les proteïnes i els greixos de manera natural, mentre que en algunes de les begudes vegetals s’han d’afegir o fortificar. L’aportació d’energia de la llet de vaca és de prop de 65 kcal per cada 100 ml, major a la de bona part de les begudes vegetals. En tot cas, avui dia la popularitat de les begudes vegetals, mal anomenades llets vegetals, ha fet créixer el seu consum.
Les begudes vegetals poden ser prescindibles. Estan indicades per a persones amb intolerància a la lactosa, per a persones veganes o vegetarianes –que no prenguin llet ni lactis– o amb problemes digestius, entre d’altres recomanacions. Però cal tenir en compte que no són llet, sinó begudes que podem prendre o utilitzar com a substitutiu quan ens ho hagi recomanat un professional de la salut, si som vegans, o perquè l’hem tastat i ens agrada.
Si no hi ha cap problema de salut, podem compaginar el consum de llet amb el de begudes vegetals, sense cap problema. Cal destacar que en diferents etapes de la vida, com són la primera infància –on el creixement és molt important–, l’adolescència, l’embaràs, la lactància, la menopausa i la tercera edat, es recomana, si no hi ha cap problema digestiu ni intolerància, el consum de llet, bàsicament per la biodisponibilitat del calci que conté.
El calci és un mineral molt important per al nostre organisme, decisiu per als ossos i les dents. A més, participa en el funcionament dels músculs i en la funció nerviosa. De la llet podem obtenir prop d’un 85% de calci biodisponible i de la resta d’aliments rics en calci entre un 30-40%.
La principal font de calci són la llet i els seus derivats. Tot i que hi ha d’altres aliments d’origen animal i vegetal rics en calci, la seva absorció és menor, o bé hem de prendre més quantitat d’aquell aliment per poder compensar-ho.
La majoria de begudes vegetals no són comparables en l’àmbit nutricional amb la llet de vaca. 100 ml de llet tenen entre 3,4 i 4 g de proteïna i 110 mg de calci. Per contra, la majoria de begudes vegetals tenen pocs greixos i són tots no saturats. No existeixen proves que el consum de llet de vaca incrementi els nivells de colesterol, al contrari, la presència de factors protectores com l’àcid fan un efecte positiu en el control del colesterol en sang. Potser no és del tot recomanable la llet sencera, segons el cas, però sí la semidesnatada.