La tardor més càlida des del 1950
La temperatura mitjana aquest any ha estat de 12,8 ºC
La tardor és l’estació que ens obre la porta a l’hivern esperant les primeres nevades. És una estació plujosa amb el progressiu descens de temperatures. Els boscos del país amb arbres caducifolis perden les fulles, gaudint abans però de l’espectacle de colors ataronjats i marrons, pas previ a la caiguda de les fulles per preparar-se per a l’arribada del fred i de les precipitacions en forma de neu. Els dies que passen són cada cop més curts i les nits més llargues. La natura marca els seus ritmes però la meteorologia no l’ha acompanyat.
Aquesta tardor ha estat càlida i seca a l’estació central de FEDA, sent la més càlida des del 1950, seguida de la tardor del 2011, 2006 i 2014. L’última tardor normal o amb una temperatura mitjana inferior a la temperatura mitjana de referència per al període 1981-2010 va ser l’any 2010. En aquest sentit, la temperatura mitjana el 2022 ha estat de 12,8°C, quan la temperatura mitjana per al període de referència és de 10,4°C. Pel que fa a les precipitacions, no han estat excepcionals i en aquests tres mesos s’han acumulat només 146,2 mm, quan la mitjana per al període de referència és de 226,1 mm. Si tenim en compte com han estat aquests tres mesos, s’ha registrat un setembre càlid, amb precipitacions poc abundants; un octubre amb temperatures molt per sobre de la mitjana –el més calorós des del 1950– i amb precipitacions escasses, i finalment un novembre càlid i sec.
Les primeres nevades es van donar a final de setembre a l’alta muntanya, on es van acumular fins a 2 cm de neu. Tanmateix, fins ben entrat el mes de novembre no hem gaudit d’un paisatge emblanquinat fins a cotes baixes i amb prou gruix de neu perquè fos més que testimonial a l’alta muntanya. El 4 de novembre l’estació de Sorteny van registrar fins a 10 cm de neu nova. Els dies 22 i 29 es van acumular els gruixos més importants, fins a 37 cm i un total de 39 cm el darrer dia. En tot cas, estan per sota de la mitjana per a l’època de l’any.
La tardor climàtica d’aquest any ens ha donat temperatures altes i poca aigua, acumulant un dèficit hídric important. Ens llegim d’aquí a tres mesos per valorar com ha estat l’hivern.
*ANNA ALBALAT
Andorra Recerca + Innovació*