A les zones humides, les accions tenen conseqüències

El Dia mundial de les zones humides és una campanya mundial de sensibilització que se celebra cada 2 de febrer per destacar el valor d’aquestes àrees

Més del 35% dels aiguamolls s'han degradat o perdut

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Dia mundial de les zones humides és una campanya mundial de sensibilització que se celebra cada 2 de febrer per destacar el valor d’aquestes àrees. Aquest dia és també l’aniversari de la Convenció sobre les zones humides, anomenat Ramsar per la ciutat iraniana on es va negociar, un tractat intergovernamental aprovat el 1971 i integrat actualment per 172 països de tot el món, entre els quals Andorra.

Amb el Dia mundial de les zones humides es pretén conscienciar sobre el que fan els aiguamolls per a la humanitat i el planeta, i promoure mesures encaminades a la seva conservació, ús racional i restauració. Les zones humides presten serveis essencials per a les persones, des de filtrar i subministrar l’aigua, fins a protegir-nos de tempestes i inundacions, conservar la biodiversitat i emmagatzemar carboni. En l’àmbit mundial, els serveis ecosistèmics que ofereixen les zones humides s’han estimat en un valor econòmic de més de 47,4 bilions de dòlars anuals.

Aquest 2023, el lema de la campanya tracta de la restauració de les zones humides, ja que més del 35% dels aiguamolls s’ha degradat o perdut des del 1970, i aquesta pèrdua s’ha accelerat els últims anys. És fonamental revertir aquesta tendència i, sota l’eslògan “les nostres accions tenen conseqüències”, es fa una crida a tota una generació perquè adopti mesures per revitalitzar les zones humides degradades. Una acció petita pot provocar un efecte en cadena i justament s’han proposat set bones pràctiques per a la restauració de les zones humides:

–Estudiar la multitud de serveis que proporcionen i tractar de recuperar una àmplia gamma d’aquests beneficis, no només un o dos.

–Mirar de recrear un ecosistema que sigui autosostenible.

–Integrar les comunitats i les indústries locals en la planificació i l’execució.

–Identificar les causes de la degradació i limitar-les o eliminar-les.

–Netejar les zones degradades.

–Restaurar la vegetació autòctona i les espècies silvestres, i erradicar les espècies invasores.

–Restringir l’accés i crear zones específiques per a persones i animals.

Amb tot això s’espera aconseguir els beneficis claus que provenen de les zones humides restaurades: els serveis ecosistèmics ja anomenats, així com una millora general de tots ells, a més de la satisfacció interna per haver aconseguit una transformació positiva.

*BENJAMIN KOMAC

CLARA PLADEVALL

Andorra Recerca + Innovació*

tracking