La dieta sense gluten és el tractament recomanat per a les persones celíaques o amb sensibilitat al gluten però que no són celíaques. No és gens fàcil seguir una alimentació d’aquest tipus: no només cal evitar els aliments que continguin gluten, sinó tots aquells als que la indústria alimentària els ha afegit aquesta proteïna.
En tot cas, és possible seguir una dieta sense gluten si tenim en compte una sèrie de recomanacions:
–Substituir els cereals amb gluten (blat, civada, sègol, ordi, espelta, triticale i kamut) per arròs, blat de moro i tapioca i els seus derivats.
–Escollir aliments frescos i lliures de gluten: verdures, hortalisses, patata, moniato, fruites, llegums (mongeta blanca, cigrons, llenties, pèsols, soja…), sucre, mel, olis, mantegues, fruita seca crua (ametlles, avellanes, anacards, cacauets, nous…), espècies de branca i gra, herbes aromàtiques naturals, cafè en gra o molt, infusions i sal.
–Descartar productes carnis elaborats, embotits i de xarcuteria que continguin gluten.
–Substituir la pasta alimentària i el pa de farines de blat, ordi, espelta, civada, sègol, kamut i triticale per pasta i pa d’arròs, blat de moro, tef, marant, quinoa i mill.
–Incorporar llet i derivats excepte el formatge fos.
–Descartar els aliments processats amb farines que contenen gluten.
–Evitar cereals torrats excepte blat de moro i arròs.
–Suprimir la brioixeria industrial i els productes de pastisseria que continguin gluten.
–Eliminar de la dieta begudes fermentades de cereals: cervesa, aigua d’ordi, alguns licors, etcètera; així com begudes maltejades o batuts de cacau.
–En el cas dels nens, evitar les farinetes infantils excepte les que siguin específicament sense gluten.
–Observar detingudament l’etiquetatge dels aliments següents per descartar-los si contenen gluten: formatge fos; iogurts de sabors i trossets de fruita; fruits secs fregits i torrats amb sal; succedanis de marisc; succedanis de cafè i altres begudes de màquina; succedanis de la xocolata; conserves de carn, peix o marisc; patés i salses de tomàquet o maionesa; i dolços com ara melmelades, confitures, caramels, gominoles i gelats.