Els anacards són un tipus de fruita seca amb múltiples propietats nutricionals, a més que són saciants i rics en fibra. Aquesta setmana coneixerem algunes coses sobre ells.
L’anacard (Anacardium occidentale L.) és la llavor extreta d’un arbre tropical originari de l’Amèrica central, que va ser introduït en altres continents per exploradors europeus al segle XVI. El nom científic anacardium va ser apuntat pel monjo naturalista francès André Thevet, a qui li va semblar un cor invertit (ana significa cap amunt i cardium significa cor).
Brasil, Índia, Vietnam i Àfrica occidental són els grans productors mundials d’anacards. Aquests països es caracteritzen per un clima humit tropical que afavoreix el bon desenvolupament d’aquest fruit sec. Un aliment que cada vegada gaudeix de major demanda en l’àmbit mundial per les propietats nutricionals i el bon sabor que el caracteritza.
El que arriba al nostre mercat és només l’interior de la nou (el veritable fruit). La resta és una part carnosa molt perible que sí que es menja en els llocs d’origen. Se l’anomena pomes de l’anacard, pomes d’acajú o marañones. Amb ella es fan begudes, melmelades, etc.
Els anacards, en el moment en què cauen de l’arbre, són verinosos. Això es deu a l’alta concentració d’urushiol que contenen, sobretot a la pela. Mitjançant el torrat s’elimina aquesta substància i es fan comestibles.
Existeixen dos tipus d’anacards: l’anacard vermell es caracteritza pel color que li dona nom i la seva forma més allargada, mentre que l’anacard comú és de color blanc o ivori amb forma de ronyó, dur i sec. Podem trobar des de mantega d’anacard fins a begudes vegetals d’aquest fruit. A més, s’utilitzen com a base per elaborar formatges vegans.
L’anacard és un aliment altament nutritiu. Existeix l’evidència científica que aquesta fruita seca facilita la pèrdua de pes si s’inclou en la seva forma natural o torrada i en el marc d’una dieta variada. Una ració diària d’anacards equivaldria a un grapat (20-30 grams), que correspon a 18-20 anacards.
El 50% de la seva composició són greixos de bona qualitat. Destaca el contingut en àcids grassos essencials omega 6, amb propietats antiinflamatòries, vasodilatadores i antitrobòtiques. Per la seva proporció en àcids grassos i el seu contingut en antioxidants, l’anacard és un gran aliat de la salut cardiovascular, ja que pot millorar els nivells de colesterol i triglicèrids en sang.
També és font de proteïnes d’origen vegetal, i es pot combinar amb cereals o llegums per obtenir una proteïna vegetal completa. Cal ressaltar que està compost majoritàriament per hidrats de carboni complexos i una petita part de sucres, que no provoquen una pujada ràpida de sucre en sang ja que s’absorbeixen lentament i progressivament.
El seu contingut en fibra confereix als anacards capacitat saciant. Per això, com d’altres fruits secs, són recomanables en les dietes de pèrdua de pes.