Què és el ritme circadiari? (II)
La dieta pot provocar un desajustament en el nostre rellotge biològic, ja que els nutrients poden modular l’expressió de determinats gens, regulats pel ritme circadiari, que alteraran el comportament de l’alimen
La dieta pot provocar un desajustament en el nostre rellotge biològic, ja que els nutrients poden modular l’expressió de determinats gens, regulats pel ritme circadiari, que alteraran el comportament de l’alimentació a l’hipotàlem.
Els ritmes circadiaris es poden sincronitzar amb l’alimentació i la digestió, ja que l’intestí està molt actiu durant el dia i és el moment òptim per als processos necessaris per absorbir els nutrients de manera eficient. Els canvis en els horaris d’alimentació poden alterar el ritme normal de la funció intestinal i causar problemes gastrointestinals.
D’acord amb diverses investigacions, durant el son el cos converteix els components en energia i es prepara per poder atendre les activitats que realitzarem durant les hores de llum solar. Els horaris d’ingesta haurien d’estar coordinats amb els del cervell i amb els dels òrgans digestius. No només importa el que es menja, sinó també quan es menja.
La crononutrició és la ciència que estudia com els valors plasmàtics dels nutrients i la seva utilització canvien en el nostre organisme al llarg del dia o la nit. Hi ha unes hores idònies per ingerir determinats aliments.
La doctora Marta Garaulet, catedràtica de Fisiologia i Nutrició de la Universitat de Múrcia i professora visitant a la Universitat de Harvard (EUA), ha afirmat “que la nostra tolerància a la glucosa descendeix dràsticament durant la nit”. En un estudi seu publicat a la revista International Journal of Obesity, va evidenciar que menjar abans de les tres de la tarda ens pot ajudar a perdre pes.
Daniela Jakubowicz, professora de la Facultat de Medicina de la Universitat de Tel Aviv (Israel) i responsable de nombrosos estudis, explica que “l’’esmorzar és l’àpat que regula amb més èxit la grelina, l’hormona que controla la gana”. Fins i tot, certs investigadors asseguren que prendre alguna cosa dolça a l’esmorzar cobreix les nostres necessitats de sucre per a la resta del dia.
Però hem de ser realistes. En la societat en què vivim actualment, resulta difícil seguir uns horaris regulars en els àpats, a causa del que es coneix com a jet lag social (on podem encabir el treball per torns o de la nit, jornades maratonianes de feina, hores d’estudi nocturnes en el cas dels estudiants, temps dedicat a l’oci, diferència d’hores de son durant els dies laborables i els festius, etc.
Alinear la ingesta d’aliments amb els ritmes circadiaris és una estratègia molt útil a l’hora de reduir la gana i perdre pes. Així, hem de procurar arribar a un equilibri, sigui quina sigui la nostra feina: descansar el màxim possible, desconnectar, i intentar menjar sa i a hores més o menys semblants, perquè el cos el que demana són rutines.
Si creiem que el nostre ritme circadiari està alterat, no mengem bé o no descansem correctament, cal posar-se en mans d’un nutricionista. Això ens ajudarà a regular l’organisme, gràcies a una planificació nutricional personalitzada, enfocada en el que necessitem en cada moment del dia. Tot plegat, per aconseguir una major consciència del que necessiten el nostre cos i la nostra ment per donar-los resposta i millorar la salut.