Què són els antinutrients?
Quan fem menció del terme antinutrients es creen pors i inseguretats entre els consumidors, ja que es genera la sospita de la presència d’elements indesitjables en els aliments
Quan fem menció del terme antinutrients es creen pors i inseguretats entre els consumidors, ja que es genera la sospita de la presència d’elements indesitjables en els aliments. Precisament per això és important aportar una mica de claredat pel que fa a aquest tema, informant sobre en quins aliments els podem trobar i quines són les millors tècniques per reduir-los en la nostra alimentació.
Quan parlem d’antinutrients ens referim a un grup molt ampli de substàncies i components que, de manera natural, estan presents en els aliments. Així doncs, s’ha de descartar la idea preconcebuda que es tracta de substàncies alienes o tòxiques que arriben a l’aliment per contaminació o desenvolupament de microorganismes.
Són compostos presents en aliments d’origen vegetal i/o animal, tot i que en aquests darrers es troben de forma més minoritària. Estan mal catalogats, ja que l’efecte que provoquen s’associa concretament a una menor absorció de vitamines i minerals. Són els responsables de disminuir la biodisponibilitat d’aquests en el nostre organisme. Aquest fet pot comportar conseqüències traduïdes principalment en el dèficit d’algunes vitamines i minerals essencials, implicats en nombrosos funcions vitals.
Aquests són alguns dels antinutrients presents en aliments d’origen vegetal:
–Fitats, lecitines i saponines: presents en llegums, cereals i fruits secs. S’associen a una disminució en l’absorció de ferro i altres micronutrients com magnesi, zinc, calci i coure. Les saponines estan presents en l’escuma generada en les conserves de llegums quan afegim aigua. D’altra banda, l’àcid fític i els fitats són molt presents en llegums (sobretot la soia), cereals (especialment en el segó de blat i civada) i alguns fruits secs. Per tal de poder assimilar els fitats, necessitaríem tenir la capacitat per descompondre’ls però, malauradament, sintetitzem l’enzim responsable (fitasa) en quantitats molt baixes.
–Glucosinolats: són presents en la família de les crucíferes. Pertanyen a aquest grup la coliflor, el bròquil i les cols de Brussel·les. Aquests compostos es relacionen amb certs beneficis per a la nostra salut; és un exemple la seva possible protecció davant del càncer. D’altra banda, també poden inhibir l’absorció del iode (a tenir en compte en disfuncions de la glàndula tiroides).
–Oxalats: es troben en vegetals de fulla verda com són les bledes i els espinacs crus. No tan sols preocupen per interferir en l’absorció d’altres nutrients com el calci, sinó que també afavoreixen la formació de càlculs en els ronyons.
–Polifenols: apreciats pels beneficis cardiovasculars, es consideren antinutrients ja que s’uneixen dins l’organisme a alguns minerals com el zinc o el ferro, impedint la seva absorció. Aquest grup es localitza sobretot en aliments com la xocolata, el te, el cafè i el vi. També en fruites com gerds, nabius i raïm.
–Solanina: es tracta d’un component tòxic natural que es troba a les patates en petita concentració. La zones verdoses que podem detectar en el tubercle són indicadores de presència de solanina. Per consumir-la cal rebutjar la part afectada, intentant eliminar alguns centímetres de l’aliment.