Medi ambient

L'aigua, un bé escàs

Andorra, associat a un país de riquesa hidrològica, no ha quedat fora dels efectes de les sequeres del 2022

El país no ha quedat fora dels efectes de les sequeres de 2022

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 22 de març passat es va celebrar el Dia internacional de l’aigua.

Andorra, associat a un país de riquesa hidrològica, no ha quedat fora dels efectes de les sequeres del 2022, que sembla que ens persegueixen aquest any. Lluny de les restriccions que pateixen els nostres països veïns, a nosaltres de moment sembla que no ens afectaran. No obstant això, les prediccions climàtiques a mitjà termini no són gaire bones en el tema de l’aigua. Les temperatures es preveu que augmentin uns 2 graus de mitjana de cara al 2050. I això és moltíssim! La calor fa que el terra perdi més aigua, i que les plantes en necessitin més, i tot això contribueix que arribi menys aigua al riu. Si a més plou poc, la combinació esdevé força estressant per als ecosistemes. També els últims estudis sobre esdeveniments climàtics extrems per al sud d’Europa estimen un increment en la durada, intensitat i freqüència de les sequeres.

Alhora, el país té ja més de 80.000 habitants i una pressió turística alta, esdevenint una de les conques pirinenques amb més pressió antròpica. Aquest context fa que es consideri imprescindible disposar de dades hidrològiques vàlides per estudiar i modelitzar els diferents escenaris hidrològics futurs, i per donar suport a les inversions destinades a l’adaptació al canvi climàtic, així com la possible regulació dels cabals ambientals en el context de transició energè­tica.

Ara bé, la majoria dels estudis de caràcter predictiu estan basats en modelitzacions subjectes a unes incerteses. És en aquest sentit que, una de les responsabilitats de la recerca és la de seguir investigant, col·laborant i afinant al màxim els models per tal de poder preveure els efectes del canvi global en el cabal dels rius i, en definitiva, en una de les parts més importants del nostre recurs hídric.

Ens aquest sentit, des d’Andorra Recerca + Innovació, s’estan impulsant estudis per millorar la presa de dades de cabal del Principat, i aplicar models hidrològics, integrant diferents escenaris socioeconòmics. Un dels principals problemes a l’hora de crear i calcular els models hidrològics és la seva calibració, la validesa de la qual està estretament lligada a qualitat de les dades de cabal observades. Així doncs, seguirem treballant per ajudar a millorar les dades de cabal, i disposar de models hidrològics que permetin apropar-nos el màxim possible a la realitat que ens espera. MARTA DOMÈNECH Andorra Recerca+Innovació

tracking