Dieta i teletreball
La generalització del teletreball arran de la covid-19 també ha portat associats alguns reptes alimentaris.
La generalització del teletreball arran de la covid-19 també ha portat associats alguns reptes alimentaris. Quan oficina i llar s’ajunten i la cuina és a pocs metres de distància del nostre lloc de treball, el pica-pica constant i el sedentarisme poden aliar-se en la nostra contra. És molt probable que, tenint aliments tan a prop, freqüentem la cuina en moments d’estrès o avorriment, fet que amb tota seguretat ens pot fer guanyar uns quilos de més. El teletreball requereix, per tant, tenir una disciplina no tan sols quant a estructures i rutines de feina, sinó també en les eleccions que fem de la nostra alimentació i activitats.
Seguir unes pautes concretes ens pot ajudar a aconseguir-ho:
1. Planificar els àpats. De la mateixa manera que programem i planifiquem les tasques quotidianes també és important establir els horaris dels àpats, com si estiguéssim a l’oficina. Això ens ajudarà a no estar tot el dia visitant la nevera i a no encadenar una tasca laboral amb una altra i trencar el límit entre vida personal i de feina. És important seguir una rutina per a l’esmorzar, el dinar i el sopar. Afirmacions com “ja menjaré alguna cosa més tard” només ens portaran a saltar-nos els àpats i picar entre hores per pal·liar la fam.
2. Preparar el menú per a tota la setmana. No és aconsellable esperar a preparar el menjar en el mateix moment. Fer-ho amb antelació és una manera de mantenir el menú sota control i no deixar res a l’atzar, bé perquè tenim poc temps o perquè ens falten ingredients a l’hora de preparar una recepta concreta.
3. A l’hora de menjar, només menjar. És possible que tinguem la temptació de continuar treballant durant l’hora de dinar i fer-ho davant la pantalla de l’ordinador o pendents del mòbil. Aquesta pràctica pot portar-nos a menjar més del compte perquè no estem centrats en el que fem. Per tant, és preferible prendre un descans de la feina, asseure’s i relaxar-se amb el que estiguem menjant durant aquella estona.
Quins aliments prioritzar?
1. Optar per les versions integrals. Per exemple, si som d’esmorzar torrades, és millor optar pel pa integral perquè la fibra ens manté sadollats durant més temps. La pasta i l’arròs també són millors en la versió integral.
2. Augmentar el consum de verdures i hortalisses. Ens aporten una important quantitat de potassi, magnesi i àcid fòlic.
3. Millor consumir peix que carn i, entre la carn, la que té menys greix, com el pollastre o el conill.
4. Substituir piscolabis poc sans per aliments frescos. Entre àpats és possible que necessitem picar alguna cosa. Hem de prioritzar les versions més saludables, com ara fruita o fruits secs, com ametlles o avellanes.
5. Mantenir una bona hidratació. Beure suficients líquids és essencial per prevenir la deshidratació. L’aigua és la millor opció, però també podem optar per beure quantitats moderades de te. És recomanable evitar les begudes ensucrades, així com un consum excessiu de cafè, que pot provocar ansietat o problemes digestius.