Deixar-ho tot per demà
Entenem per procrastinació l’acció o hàbit de retardar tasques que han d’atendre’s amb urgència, substituint-les per altres activitats més irrellevants o agradables.
Entenem per procrastinació l’acció o hàbit de retardar tasques que han d’atendre’s amb urgència, substituint-les per altres activitats més irrellevants o agradables. A partir d’aquesta definició, podem entendre que aquelles coses que són més susceptibles de ser postergades són les que no ens diverteixen. I que, a més, no és obligatori realitzar-les al moment.
La procrastinació és, per tant, un dels lladres de temps més comuns del nostre dia a dia, i tot i que es dona sobretot en els mons professional i acadèmic, també la podem trobar en altres àmbits de la vida: tasques domèstiques, gestions, compromisos socials que no ens venen de gust...
“Crec que la procrastinació és com un peix que es mossega la cua”, opina l’Àngela (nom fictici), que treballa com a administrativa. “Pots perdre el temps amb qualsevol cosa irrellevant i quan te n’adones el temps que tenies dedicat a aquella feina s’ha esgotat. Llavors, comences a posar-te nerviosa, t’estresses i t’atabales pel temps, situació que fa que siguis encara menys productiva i eficient”, precisa. Es considera una procrastinadora habitual? Assegura que “ni de bon tros, però quan no et ve de gust fer determinada cosa busques qualsevol excusa per retardar-la”.
Diferents estudis han demostrat que la procrastinació no té tant a veure amb la ganduleria com amb l’estat d’ànim. “Crec que una persona pot ser molt treballadora i aplicada, però això no vol dir que sempre hagi d’estar al 100%”, considera Jordi Mateu, lauredià de 46 anys. “Jo, per exemple, soc molt més productiu al matí que a la tarda, per això crec que és important organitzar-se i posar les tasques més feixugues per als moments que et trobes més motivat”, afegeix.
La procrastinació també és una realitat que afecta molts estudiants. Un dels factors que més poden influir en aquest fenomen és l’ús excessiu de les xarxes socials, segons reconeixen els mateixos joves. Júlia Piñeiro, de 24 anys i veïna d’Andorra la Vella, reconeix que quan estudiava sovint passava més temps a les xarxes que fent les tasques de la universitat. “M’agradava veure què feien els meus amics a Instagram o a Facebook, però després m’adonava que no havia fet res del que havia planificat”, assegura. “Al final, havia d’apagar el telèfon cada vegada que em posava a estudiar o a fer un treball”, ressalta.
El psicòleg Tomàs Navarro té clares les causes de la procrastinació. “Procrastinar és bàsicament perdre el temps. Es produeix principalment quan no tens un objectiu clar i no et pots enfocar en res concret”, explica. L’especialista posa en relleu que no són gens estranys “aquells moments en què la falta de motivació o la falta de força de voluntat afecten la capacitat de treballar”, un fet que sovint pot explicar-se també per qüestions alienes a la feina. “Un problema personal o familiar o una situació que ens genera angoixa també pot repercutir clarament en l’àmbit laboral”, afirma.
Però, com podem superar la procrastinació? Segons Navarro, és important que la feina que hem de dur a terme tingui sentit per a nosaltres. “Quan tens un projecte motivador passa per davant de tot. Però si no és engrescador, el posposes fins que no tens més remei que fer-lo. Per això és molt important que la tasca tingui sentit per a tu”, insisteix.
El psicòleg també aconsella utilitzar l’estratègia de “fer primer el que ens fa més mandra. Així t’ho treus de sobre de bones a primeres”. Així mateix, és important distribuir la feina de manera que la seva importància vagi acord amb el nostre estat anímic. “Quan estàs més despert fes les tasques més importants. Hi ha gent que és més activa al matí i gent que ho és més a la tarda o al vespre. Tinguem-ho en compte.”
En resum, la planificació és la millor estratègia per combatre la procrastinació, segons Navarro. Cal establir objectius clars i distribuir la feina segons la seva importància i els nostres moments de major motivació. També és important concentrar-se en el que hem de fer i evitar les distraccions. Amb aquests consells, és possible superar la procrastinació i millorar la productivitat.
CAL SABER
1. Prioritzar les tasques: Establir quines són les tasques més importants i fer-les primer. Això ens ajudarà a evitar perdre temps en coses menors i a centrar-nos en allò que importa. 2. Planificar el temps:Cal establir un horari de treball i mantenir-lo. Planificar les tasques per setmanes, dies i fins i tot hores ens ajudarà a estar enfocats en els objectius. 3. Evitar les distraccions:Les distraccions, com les xarxes socials o les aplicacions de missatgeria, ens poden fer perdre temps i desviar-nos del que importa. Cal identificar-les i evitar-les. 4. Treballar amb petites metes:Quan una tasca sembla massa gran o complexa podem sentir-nos desmotivats i acabar procrastinant. És millor desglossar-la en petites metes i complir-les una per una.