Les afectacions de l'intestí prim (II)

Les causes del SIBO són diverses. Pot produir-se per una desregularització del ph de l’estómac,

La mala motilitat de l'intestí pot afavorir el SIBO

Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les causes del SIBO són diverses. Pot produir-se per una desregularització del ph de l’estómac, per exemple: si l’àcid de l’estómac disminueix, els bacteris poden anar proliferant lliurement. La mala motilitat de l’intestí també és un factor que afavoreix el SIBO. Si no hi ha un moviment cor­recte, les substàncies queden estancades i es crea un ambient perfecte per als bacteris. En aquests casos es recomana fer períodes de dejuni, ja que durant aquest dejuni s’activa el complex migratori motor (CMM), que elimina restes de menjar i els possibles bacteris.

També podem trobar la causa en anomalies anatòmiques o funcionals. Si la vàlvula que separa l’intestí prim de l’intestí gruixut no tanca bé, els bacteris poden transferir-se d’un a l’altre amb molta facilitat. També seria una causa de proliferació de bacteris tenir un plec anormal a l’intestí prim, és a dir, si l’intestí prim fa una nansa cega, i queda doblegat de tal manera que dificulta el trànsit normal del bol alimentari. Això fa que quedin restes estancades. Seria el mateix cas que amb la presència de diverticles (petites bossetes que es formen en les parets de l’intestí) on es poden acumular bacteris.

El tractament del SIBO és molt personal i cal adaptar-lo a la tolerància i a l’afectació de cada pacient. Un dels tractament recomanats és l’ús d’antibiòtics, tant farmacèutics com botànics. Si hi ha un excés de bacteris, els antibiòtics els reduiran. També podem trobar beneficis amb procinètics que afavoreixin la mobilitat de l’intestí i probiòtics que substitueixin els bacteris dolents pels bons.

Des del punt de vista dietètic es recomana una dieta baixa en FODMAP (dieta sense carbohidrats fermentables) per aportar la menor quantitat possible d’aliment per a aquests bacteris. Si els bacteris no es poden alimentar, desapareixeran a poc a poc.

És important acabar remarcant que hi ha molta gent que pateix aquesta patologia. Hi ha moltes persones a les quals, després de menjar, se’ls infla la panxa, els fa mal l’estómac, tenen descomposició... i és degut a un sobrecreixement bacterià. Si és el teu cas, no li restis importància.

tracking