Aliments contra l'àcid úric (I)
L'àcid úric és una substància química natural que es forma quan el cos descompon les purines, que es troben en determinats aliments.
L’àcid úric és una substància química natural que es forma quan el cos descompon les purines, que es troben en determinats aliments. En condicions normals, l’àcid úric es dissol i elimina a través dels ronyons. No obstant això, quan els seus nivells s’acumulen en excés, es poden formar cristalls que causen dolor i inflamació, donant lloc a l’afecció popularment coneguda com a gota. Una alimentació saludable i adequada pot ajudar a controlar els nivells d’àcid úric i evitar aquesta molesta tipologia d’artritis.
–Hidratació adequada.
La hidratació és fonamental per mantenir els nivells d’àcid úric controlats. Beure aigua ajuda a diluir l’àcid úric i en facilita l’eliminació del cos. Es recomana beure almenys 8-10 gots d’aigua al dia i augmentar la seva ingesta en casos de clima càlid, activitat física intensa o sudoració excessiva.
–Limitar els aliments rics en purines.
Els aliments rics en purines són una font important d’àcid úric. És recomanable limitar-ne la ingesta o evitar-los en la mesura del possible. Algunes fonts d’aliments rics en purines inclouen carns vermelles –sobretot les vísceres com el fetge i els ronyons–, marisc –com les anxoves, les sardines i les vieires–, productes derivats de la carn –embotits, salsitxes...–, i alguns peixos com el salmó i la tonyina. No obstant això, no cal eliminar-los completament de la dieta, ja que proporcionen altres nutrients importants. Consulteu amb un professional de la salut o un dietista per rebre consell personalitzat.
–Augmentar la ingesta de fruita i verdura.
La fruita i la verdura són aliades en la prevenció de l’àcid úric i la gota. Són baixes en purines i riques en antioxidants i fibra, la qual cosa ajuda a controlar els nivells d’àcid úric. Algunes fruites i verdures especialment beneficioses són les cireres, les maduixes, els cítrics, les pomes, els espinacs, els tomàquets i els pebrots. Intenteu incloure-les en la vostra dieta diària per beneficiar-vos de les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.
–Menjar fibra.
Una alimentació rica en fibra ajuda a regular el metabolisme i a millorar la digestió, contribuint a l’eliminació de l’àcid úric a través de les deposicions. Incrementeu la ingesta de cereals integrals, llegums (com els fesols i les llenties) i vegetals de fulla verda, com ara els espinacs i les bledes. Aquests aliments no només ajuden a mantenir baixos els nivells d’àcid úric, sinó que també ofereixen beneficis per a la salut cardiovascular i intestinal.
–Controlar el consum d’alcohol.
L’alcohol pot augmentar els nivells d’àcid úric en el cos, ja que interfereix en el seu metabolisme i eliminació. És recomanable limitar o evitar completament el consum de begudes destil·lades com la cervesa, el vi i els licors forts. En el cas que decidiu beure alcohol, feu-ho amb moderació i acompanyant-ho sempre amb una bona hidratació amb aigua per ajudar a reduir l’impacte en els nivells d’àcid úric.