Per què ens restrenyem més a l'estiu (I)
El restrenyiment és considerat un dels problemes gastrointestinals més comuns i habituals a l’estiu.
El restrenyiment és considerat un dels problemes gastrointestinals més comuns i habituals a l’estiu. Es calcula que afecta entre un 15% i un 20% de la població.
Aquest trastorn pot definir-se com la disminució de la freqüència d’evacuació de la femta –en la majoria de les ocasions amb una freqüència inferior a tres cops per setmana–, i deposicions de consistència dura acompanyades d’esforç excessiu o sensació incompleta d’evacuació. El restrenyiment acostuma a anar acompanyat de rampes a la zona de l’abdomen, flatulència, distensió abdominal, inflor, malestar i fins i tot pèrdua de la gana.
De manera fisiològica, a mesura que els aliments ja digerits segueixen el seu camí a través de l’interior del còlon, es produeix l’absorció d’aigua i, com a resultat final, es forma la femta. Les contraccions musculars s’encarreguen d’empènyer el material de rebuig cap al recte. Quan la femta arriba al final, ja és sòlida perquè s’ha absorbit la major part de l’aigua.
El restrenyiment es dona quan el còlon absorbeix massa aigua o les contraccions musculars estan alentides i fan que el moviment de les deixalles sigui massa lent. Com a resultat, la femta es torna dura i seca, i costa molt més esforç evacuar-la. A més, a l’estiu la femta sol ser més petita i compacta de manera natural a causa de la calor i, per tant, ja és més difícil d’expulsar-la.
Quines són les principals causes del restrenyiment estival? Podem dir que el canvi de rutina i els desplaçaments durant les vacances en són els dos principals factors. A més, durant l’estiu es produeix un menor consum de fibra, experimentem canvis en els nostres hàbits, com la disminució de l’exercici físic, i sol ser freqüent la deshidratació a causa de les altes temperatures. Probablement, també passem més hores d’exposició al sol, un factor que també influeix notablement. Si viatgem, el canvi de bany pot fer que aparegui el restrenyiment com un element psicològic.
Cal assenyalar que el restrenyiment és fins a dues vegades més freqüent en dones que en homes. L’alteració que es produeix durant la menstruació pot afectar l’intestí i fer que els moviments peristàltics disminueixin de tal manera que sigui més difícil l’evacuació.
Un altre moment complicat per a les dones és l’embaràs, on es produeix un augment de progesterona que alenteix el procés digestiu. A més, segons la gestació avança, l’úter va pressionant el recte. Les dones, per aquests motius, seran encara més susceptibles de patir restrenyiment a l’estiu.