Quan els especialistes en nutrició i de la salut parlen de disminuir el consum de sodi o de sal en la dieta, moltes persones creuen que només implica eliminar el saler de les taules o baixar la dosi de sal amb què amanim els aliments. En realitat, el sodi és present en gran part del que mengem, i un consum excessiu d’aquest element pot comportar grans riscos per a la salut.
La sal consumida en excés és una de les principals causes de la hipertensió arterial, la qual provoca el 5% de les morts per malalties cardiovasculars, ja que el sodi fa que les artèries es posin rígides, dificultant el treball del cor i els ronyons. En aquest sentit, la hipertensió és una malaltia crònica que requereix tractament per tota la vida i augmenta el risc de patir altres trastorns molt més greus, segons alerten els especialistes en aquest àmbit.
La sal no només és present de manera física als salers, també la trobem silenciosament en altres aliments que consumim freqüentment, tals com els brous concentrats, conserves, embotits, snacks i qualsevol altre producte que s’hagi de conservar. Fins i tot trobem sodi en la llet. Tot plegat fa que augmentem encara més el consum de sodi diari, moltes vegades sense ser-ne del tot conscients.
Els especialistes puntualitzen que un adult sa ha de consumir idealment entre 4 a 5 grams de sal al dia, però n’ingerim gairebé 11 grams diaris, més del doble del valor que recomana l’Organització Mundial de la Salut. Aquesta xifra no ha d’estranyar-nos, perquè gairebé tot el que mengem té sodi i només considerem la sal que nosaltres agreguem els menjars. Es pot destacar que les persones hipertenses han de consumir, com a màxim, de 2 a 3 grams de sal al dia.
Els accidents cerebrovasculars són una altra de les conseqüències de l’alt consum de sodi, als que se sumen la insuficiència cardíaca i els infarts; la dificultat en la funció dels ronyons; la disminució de la quantitat de calci i la retenció de líquids. Aquesta última empitjora el funcionament dels ronyons, del cor i del fetge i també genera edema i inflor de les cames i els turmells, així que és també una cosa a tenir en compte, i un motiu més de pes per tal de reduir el consum de sal als nostres àpats.
Si bé no es pot negar que la sal millora considerablement el sabor dels aliments, estem parlant d’un gust adquirit, que per tant es pot disminuir gradualment amb petits canvis de conducta, com menjar aliments que tinguin poc sodi, cuinar amb menys sal o substituir-la per condiments com ara orenga, anet, romaní, canyella i gingebre, entre d’altres.