Per què serveixen els indicadors climàtics?
Després d’un final d’agost amb temperatures agradables i fins i tot fredes, tanquem l’estiu sense superar rècords de temperatura màxima.
Després d’un final d’agost amb temperatures agradables i fins i tot fredes, tanquem l’estiu sense superar rècords de temperatura màxima. L’eina habitual d’anàlisi climàtica són els resums climàtics mensuals i estacionals, però també hi ha una altra manera de descriure el comportament climàtic de determinada zona, estem parlant dels índexs climàtics.
El Grup d’Experts en Índexs per a la Detecció del Canvi Climàtic (ETCCDMI), seguint les recomanacions de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), proposa el càlcul d’indicadors climàtics de temperatura i de precipitació per caracteritzar i fer un seguiment històric del clima i detectar canvis. El principal objectiu és ajudar a mesurar de forma acurada la variabilitat climàtica i caracteritzar el clima extrem. A més a més, els indicadors són estàndards i, per tant, es poden aplicar en altres regions del món per tal de poder comparar. En total, s’han proposat fins a 27 indicadors de temperatura i precipitació.
Pel que fa a la temperatura, molt sovint es parla de dies d’estiu, és a dir, nombre de dies d’un any en què la temperatura màxima supera els 25ºC, on durant els mesos d’estiu és molt fàcil superar aquest llindar, però que també fora d’aquest període es pot superar. Aquest estiu, però, no ha destacat tant per les temperatures màximes sinó per les mínimes. En aquest sentit, hi ha l’índex de nits tropicals, és a dir, nombre de dies en què la temperatura mínima és superior als 20ºC.
En el resum climàtic de juliol es va destacar per la primera nit càlida a l’estació Central de FEDA el dia 18. L’estació d’Aixàs, a 1.450 metres, també va registrar una nit càlida. Tot i això, pel que fa als dies d’estiu fins a final de juliol, l’estació Central de FEDA en va registrar 34, lluny encara dels 84 dies que es van registrar durant el 2022.
Pel que fa a la precipitació, hi ha indicadors com la longitud màxima de ratxa seca, que indica el nombre màxim de dies seguits sense precipitacions. O l’índex PRCPTOT, que és la quantitat de precipitació total anual recollida en dies on la precipitació és superior a 1 mm.
Tots aquests indicadors i més els podeu consultar al web de l’OMA (www.oma.ad), publicats en finalitzar el projecte CLIMPY a partir de les sèries històriques de FEDA per al període 1950-2015. Ben aviat en publicarem l’actualització per al període 1950-2022, en què segurament podrem veure canvis significatius i analitzar-los.