Les espècies invasores
Andorra té aproximadament unes 1.600 espècies de plantes, un 10% de les quals estan considerades com a al·lòctones
Andorra té aproximadament unes 1.600 espècies de plantes, un 10% de les quals estan considerades com a al·lòctones, és a dir, que són originàries d’altres països o continents, i que mai abans havien sigut presents als Pirineus o regions properes. El mateix succeeix amb els animals, els fongs, els virus i, en general, amb tots els organismes.
L’actual estat de globalització, que ja s’anomena era de l’antropocè, és una de les raons que fan més fàcil aquest moviment accidental d’espècies que, si s’estableixen, poden provocar canvis dràstics a l’ecosistema. El primer pas de colonització d’un territori s’anomena naturalització, i és el moment en què la reproducció de l’espècie es pot produir de forma autònoma. Una espècie naturalitzada pot continuar prosperant sense causar problemes greus.
El següent pas es produeix quan l’espècie té un potencial invasor, és a dir, una taxa de reproducció superior a la de mortalitat. Si no hi ha límit al seu creixement, l’espècie pot estendre’s i ser cada vegada més freqüent, sobretot quan té una gran capacitat de competència o més facilitat d’expansió que les altres espècies naturalment presents. Quan això passa, estem al principi de la invasió.
Finalment, en aquest procés ens trobem que, o bé l’espècie aconsegueix mantenir-se i estendre’s a altres territoris, o bé acaba amb els recursos de l’ecosistema de manera que aquest acaba per autoregular-se fins crear-se un nou equilibri ecològic (que pot haver comportat la desaparició o el canvi dràstic de l’ecosistema precedent).
La introducció d’espècies exòtiques invasores representa avui en dia un dels factors que més amenacen els ecosistemes, els hàbitats i la biodiversitat en general. La seva introducció per part de les persones, sigui voluntàriament o no, provoca una afectació i una disminució dels recursos de què disposen les espècies autòctones per sobreviure, o poden comportar-se com a predadors o ser portadors de malalties a les quals no estan adaptades les espècies locals. Les conseqüències poden ser diverses, i tot sovint irreversibles.
Andorra va aprovar, l’any 2022, el Reglament d’espècies exòtiques invasores, amb l’objectiu de protegir la biodiversitat autòctona i assegurar-ne la conservació mitjançant la prohibició d’importar i d’introduir al medi natural espècies exòtiques.