La realitat d'una dieta vegetariana i/o vegana (I)

Endinsar-se en el món de l’alimentació basada en plantes ha guanyat popularitat recentment, i ha estat impulsat no només pels reconeguts beneficis saludables, sinó també per raons ètiques, religioses i mediambientals.

Hi ha molts mites i prejudicis sobre aquests models

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Endinsar-se en el món de l’alimentació basada en plantes ha guanyat popularitat recentment, i ha estat impulsat no només pels reconeguts beneficis saludables, sinó també per raons ètiques, religioses i mediambientals. Aquesta inclinació dietètica fa èmfasi en el consum de fruites, llegums, cereals integrals, greixos vegetals i altres productes d’origen vegetal. Si bé els vegans exclouen de la dieta qualsevol producte derivat d’animals, els vegetarians poden optar per integrar ous, lactis o mel. També hi ha l’enfocament flexitarià, on es dona prioritat als productes vegetals, però es permet el consum esporàdic de carn o peix.

Vull aclarir que el meu enfocament en l’article s’orienta cap als adults sans i no directament cap als esportistes. Si bé moltes recomanacions sobre una dieta vegetariana i vegana s’apliquen a tots dos grups, hi ha consideracions més específiques per als esportistes.

Per garantir una nutrició adequada és important assegurar una correcta ingesta de nutrients que poden veure’s limitats, entre ells les proteïnes, el ferro, el zinc, la vitamina B12, els àcids grassos omega 3, el calci i la vitamina D. En el cas de la vitamina B12 serà imprescindible recórrer a la suplementació, tant si s’adopta una alimentació vegetariana com vegana. No obstant això, segons l’Associació Americana de Dietètica (ADA) en la seva publicació del 2009, “les dietes vegetarianes ben planificades són apropiades per a totes les etapes del cicle vital”. Diversos estudis han demostrat que les persones que trien una alimentació basada en plantes tendeixen a experimentar beneficis significatius en la seva salut, com ara una millor salut cardiovascular i una reducció en el risc de malalties cròniques. A més dels beneficis per a la salut, aquestes dietes són amigables amb el medi ambient, reduint la petjada ecològica en comparació amb dietes omnívores.

El vegetarianisme i el veganisme s’han establert com a opcions dietètiques sòlides i beneficioses tant per a la salut com per a l’entorn. No obstant això, com amb qualsevol elecció dietètica, la planificació i la informació són crucials per assegurar que se satisfacin totes les necessitats nutricionals. Existeixen molts prejudicis al voltant d’aquestes dietes, originats per dades mal interpretades o incompletes i informacions obsoletes o errònies. Aquestes concepcions errònies poden desanimar aquells que estan considerant adoptar aquest estil de vida. Per tant, és primordial distingir entre el que és veritat i el que no ho és. Lamentablement, els mites i creences equivocades sobre aquesta dieta encara actuen com a barreres per a moltes persones.

tracking