Societat

Democràcia en temps de la intel·ligència artificial

Totes les persones que convivim en aquest país ho fem en un règim de democràcia. Les decisions i l’organització d’aquesta es fa sota un conjunt de mecanismes de participació directa o de forma representativa

Cal comprendre bé les oportunitats i els riscos de la IA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Totes les persones que convivim en aquest país ho fem en un règim de democràcia. Les decisions i l’organització d’aquesta es fa sota un conjunt de mecanismes de participació directa o de forma representativa. Sense entrar en el pla filosòfic, la democràcia es defineix com el govern de molts (Plató i Aristòtil), i sobre la base ‘un contracte entre iguals (Hobbes, Locke o Rousseau, entre d’altres). La democràcia, en el context actual, es recolza en diferents principis, valors, drets i processos que la fan possible: la llibertat d’expressió i de decisió, la transparència, la separació de poders, el dret de sufragi, el dret a la informació...

Les tecnologies digitals i l’extensió de l’ús de la intel·ligència artificial (IA) dins del nostre dia a dia estan transformant la forma com la democràcia s’exerceix des del punt de vista individual i comunitari. Des de l’ús d’aplicacions per informar-nos en temps real del nostre entorn com els sistemes digitals que ajuden a gestionar els mateixos mecanismes democràtics, l’aparició massiva d’eines d’IA que intercedeixen i prenen decisions automatitzades posa en relleu la necessitat de comprendre bé els riscos i oportunitats que presenten.

Les eines d’IA han estat dissenyades i configurades amb un conjunt de criteris que determinen sota quines bases prenen decisions i ens presenten la informació, i per aquesta mateixa raó és important de comprendre quins són els principis que les regeixen i sota quines regles bàsiques s’han implementat. Per exemple, en el moment d’unes eleccions potser optem per informar-nos de les diferents posicions ideològiques a través de xarxes socials i hem d’entendre que el mecanisme que ens dona la informació està condicionant el que veiem o llegim segons diverses possibilitats: a qui seguim, si s’ha pagat per promocionar cert missatge o si la informació s’ha viralitzat, volgudament o no, entre molts altres criteris.

Aquesta capacitat de mediació entre la realitat i nosaltres que realitza un sistema d’IA de forma opaca influeix directament en la forma com s’exerceix la democràcia. Per tal de mantenir-ne una bona salut, la transparència, l’explicabilitat i la conscienciació en l’ús d’aquestes eines són requisits cabdals.

tracking