La mina de Llorts
El context geològic d’Andorra ha permès que entre els segles XVII i XIX, la indústria siderúrgica es trobés en el seu millor moment degut a l’explotació de minerals arreu del país.
El context geològic d’Andorra ha permès que entre els segles XVII i XIX, la indústria siderúrgica es trobés en el seu millor moment degut a l’explotació de minerals arreu del país. El gran nombre de fargues, en gran part, és gràcies al context geològic andorrà.
A tot Andorra s’hi troben 32 tipus de mineralitzacions. Les més importants són les de ferro en forma d’hematites, goethita i pirita que, principalment, van ser explotades des del segle IX fins a finals de segle XIX en terrenys silurians. També han existit explotacions de coure i de plom en materials cambroordovicians. En canvi, als terrenys carbonífers i materials granítics, les mineralitzacions són pràcticament inexistents.
La mina de Llorts, una de les mines més conegudes del Principat, es troba dins de la ruta del ferro d’Ordino, més concretament entre Llorts i la Cortinada. Es tracta d’un jaciment que es troba a una part de l’escorça terrestre on els processos geològics acumulen substàncies minerals útils que poden ser explotades amb beneficis econòmics. Concretament s’ha explotat un volum de 124,22 metres quadrats dels quals 2/3 conformen la mena, que són els minerals o roques útils per a benefici econòmic, i 1/3 conforma la ganga, que són aquells materials que no tenen valor econòmic.
Segons Mata (1990), la mina de Llorts queda englobada en un tipus de mineralitzacions estratiformes i ferruginoses del Silurià. A les pissarres d’aquesta època es poden trobar grans concentracions de pirita que s’oxiden per l’acció d’aigua, afavorida per la presència de fractures de roca, donant lloc a òxids i sulfats. Aquestes mineralitzacions generalment van acompanyades per fonts ferruginoses. S’han identificat diversos tipus de minerals com, per exemple, la goethita, la limonita, i en menor quantitat apareixen la marcassita, pirita, hematites, lepidocrita, calcita, guix i quars, entre altres.
Per tant, si algun dia us apropeu cap a la mina de Llorts, podreu observar que els materials que envolten la mina són de colors vermellosos, que estan relacionats amb la presència de minerals ferruginosos. Si voleu saber més coses sobre les mineralitzacions que es poden trobar al Principat, podeu consultar més informació a la següent pàgina web: www.iea.ad/presentacio-minerals-andorra.
Article publicat a la revista Hàbitats, núm. 6, de l’Institut d’Estudis Andorrans.