Medi ambient

Les dades i el missatge de la informació climàtica

Andorra Recerca + Innovació treballa en diferents projectes que requereixen informació climàtica per complementar els seus resultats i contextualitzar-los en el temps.

És important que els mapes i les dades s'entenguin

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra Recerca + Innovació treballa en diferents projectes que requereixen informació climàtica per complementar els seus resultats i contextualitzar-los en el temps. Alguns projectes com el SOCA, Phénoclim o els estudis micològics necessiten conèixer el comportament de la temperatura i de la precipitació en diferents escales.

Periòdicament, des d’AR+I i conjuntament amb el Servei Meteorològic d’Andorra, elaborem els resums climàtics mensuals, estacionals i anuals. Aquests butlletins climàtics ens permeten fer un seguiment de l’evolució observada del clima d’Andorra, tant de la temperatura com de la precipitació, i fins i tot fer el seguiment del mantell nival per treure’n tendències i els índexs climàtics proposats per l’Organització Mundial de Meteorologia (OMM).

Un dels punts importants a l’hora de transmetre la informació climàtica és elaborar els gràfics i mapes per tal que la població i les administracions entenguin les dades i disposin de les eines necessàries per prendre decisions. A més dels gràfics més clàssics, hi ha altres gràfics com #ShowYourStripes que promouen la millora de la visualització per transmetre el missatge i els resultats de l’evolució del clima.

El 'warming stripes' és un gràfic que mostra els canvis de la temperatura mitjana anual de forma visual, amb colors càlids per a temperatures per sobre la mitjana i colors freds per a temperatures inferiors a la mitjana, prenent un període de referència. Andorra disposa com a estació de referència la històrica de Central de FEDA, amb dades des del 1935.

Els darrers dos anys registrats a l'estació de Central (FEDA) han estat càlids, amb una anomalia positiva de més de 2ºC (pel període de referència 1981-2010). El 2022 va ser el més càlid de la sèrie i el primer a superar els 12ºC de temperatura mitjana. Aquest 2023 que acabem de deixar també ha superat els 12ºC de temperatura mitjana, i es situa com el segon més càlid.

Si ens fixem en el comportament de les temperatures diàries, el 2023 destaca pel caràcter de les temperatures per sobre la mitjana (anomalies positives) durant 285 dies, dels quals 104 dies han estat temperatures molt intenses (superant al percentil 95). En canvi, pel que fa al nombre de dies amb temperatures per sota la mitjana (anomalia negativa), aquests han estat més tímids, amb només 80 dies, dels quals només 3 dies han estat molt inferiors a la mitjana (inferiors al percentil 5).

Aquestes són algunes dades de temperatura. Quines conclusions en podem treure? I les precipitacions? Ho deixem per un altre article.

Així doncs, tanquem un 2023 i posem la mirada al 2024 amb ganes de seguir informant i millorant la visualització per arribar a més gent amb un missatge entenedor.

Andorra Recerca + Innovació

tracking