Tema de la setmana - 7 DIES
Treballar l'autoprotecció
La defensa personal femenina és un aspecte fonamental per a la seguretat de les dones i l’adquisició d’una major confiança en un món que, sovint, pot ser imprevisible i posar en perill la seva integritat física
La defensa personal femenina és un aspecte fonamental per a la seguretat de les dones i l’adquisició d’una major confiança en un món que, sovint, pot ser imprevisible i posar en perill la seva integritat física. Aquest conjunt d’habilitats i tècniques està dissenyat per proporcionar les eines necessàries per afrontar situacions d’agressió de manera efectiva.
La importància de la defensa personal rau en diversos factors. Primer, ofereix un mitjà per a les dones per assumir un paper actiu en la seva pròpia seguretat, desvinculant-se de la percepció de vulnerabilitat. Així mateix, aprendre a defensar-se també fa augmentar la consciència situacional, ja que permet identificar i evitar potencials situacions de risc.
Més enllà de les habilitats físiques, la formació en defensa personal també contribueix a l’empoderament femení. Guanyar confiança resulta essencial per superar la por i respondre de manera efectiva davant de possibles amenaces. No es tracta només de cops i tècniques físiques, sinó també de la capacitat per prendre decisions ràpides en situacions d’emergència.
Que hi ha un interès creixent per aquesta disciplina ho demostra l’èxit que tenen les diferents classes i activitats que s’organitzen al país. És el cas, per exemple, de la masterclass gratuïta que cada any per aquestes dates ofereix el comú d’Escaldes-Engordany dins el projecte Empodera’t, i que aquest 5 de març celebra la quarta edició.
El seu responsable és Xavier Herver, president de la Federació Andorrana de Karate, qui ressalta que “aquesta proposta sempre ha tingut molt d’èxit: oferim una cinquantena de places i cada any s’esgoten”. Al seu parer, “hi ha una consciència creixent sobre la importància de conèixer aquestes tècniques”, i tot i que aquesta masterclass és només “una primera aproximació”, permet conèixer “algunes nocions bàsiques sobre què cal fer i què no en situacions de perill”.
Herver destaca que per iniciar-se en l’autodefensa no és necessari tenir coneixements previs d’arts marcials. “Al contrari, qualsevol persona pot començar a practicar-ho quan vulgui”, comenta. També és cert, però, que una classe introductòria “no és suficient”, i que sempre hi ha l’opció d’anar ampliant coneixements. Precisament a partir de l’experiència de la primera masterclass escaldenca, el Club Karate Fudo-Shin va començar a oferir un curs específic sobre defensa personal per a dones. “Algunes de les primeres alumnes encara segueixen venint quatre anys després i han fet progressos molt importants”, explica Herver. Una d’elles és la Sarai Borraz. “Realment vaig apuntar-me a aquella primera classe per desconnectar i fer alguna cosa diferent, però quan vaig veure el potencial que tenia l’autodefensa em vaig començar a plantejar de practicar-la més regularment”. Com que aquella primera experiència va ser molt positiva, “el Xavier ens va proposar crear un grup estable i fer classe dos cops al mes. I encara continuem”.
Per a la Sarai, conèixer les principals tècniques de defensa personal li ha permès “agafar confiança en si mateixa i “sortir al carrer molt més tranquil·la. Aquestes classes m’han donat una seguretat que abans no tenia”, subratlla, al mateix temps que encoratja totes les dones a “provar-ho almenys un cop i a continuar si els agrada. A més, pots començar des de zero sense tenir cap noció prèvia”.
Les tècniques que s’estudien abracen diverses àrees. “Una eina essencial és la de l’esquivament, que és una de les primeres estratègies que aprens per evitar atacs”, relata Borraz. “Més endavant, aprens a desenvolupar altres moviments, des de puntades de peu fins a trucs per immobilitzar”, afegeix.
És crucial subratllar que la defensa personal no només es basa en el desenvolupament d’habilitats físiques. L’equilibri entre aquestes i la fortalesa mental és clau. “En la pràctica de les arts marcials també hi ha un entrenament psicologic que és molt important”, comenta Xavier Herver. En aquest sentit, “has de tenir recursos per vèncer la por i saber reaccionar en situacions que no són agradables”.