Medi ambient
Dia mundial de l'eficiència energètica
La descarbonització: objectiu a molts països per al 2050
Un any més, com cada 5 de març, aquesta setmana hem celebrat el Dia mundial de l’eficiència energètica. Un dia per destacar la importància d’utilitzar l’energia de manera no només sostenible, és a dir, utilitzar tecnologies més eficients que requereixin menys energia, sinó també raonable i, per tant, eliminar tot aquell consum d’energia que no sigui necessari. En el context actual de crisi energètica, i en el qual la majoria de països s’han compromès a assolir la descarbonització d’aquí a l’any 2050, l’eficiència energètica està ara més que mai en el punt de mira.
Tot i que l’eficiència energètica concerneix tots els sectors implicats en el consum d’energia, existeix un ampli consens del rol clau del sector de l’edificació per poder assolir els ambiciosos objectius de descarbonització. Els edificis són una part central del nostre dia a dia i on passem la major part de la jornada, ja sigui a casa, a la feina o a l’escola. Segons l’Agència Internacional de l’Energia, el sector de l’edificació és directament responsable del 30% del consum final d’energia, i del 27% de les emissions de CO2 mundials. Però malgrat preveure que aquestes xifres augmentin degut al constant increment de la població, la millora de l’accés a l’energia dels països en desenvolupament, així com a l’augment de la demanda d’aire condicionat arran de l’escalfament global, el sector de l’edificació presenta un important potencial de reducció gràcies a l’eficiència energètica.
Un estudi realitzat entre els anys 2000 i 2016 en els 28 estats membre de la Unió Europea va demostrar que l’aplicació de mesures d’eficiència energètica en el sector de l’edificació va aconseguir contrarestar l’augment del consum d’energia causat per les variacions climàtiques, l’important creixement del parc edificat i de la quantitat d’electrodomèstics i aparells elèctrics presents en les llars, així com de la construcció d’habitatges més grans. L’estalvi energètic del sector residencial degut a l’eficiència energètica va atènyer 110 Mtoe l’any 2016, és a dir, aproximadament un 26% respecte a l’augment esperat per a l’any 2016. Malgrat aquesta important reducció, el potencial d’estalvi energètic sense explotar del sector de l’edificació és a dia d’avui molt important.
Andorra Recerca + Innovació