Medi ambient

#23M, a l'avantguarda de l'acció pel clima

AR+I treballa perquè les dades del clima siguin entenedores

El canvi climàtic és una amenaça real i innegable

Creat:

Actualitzat:

Aquest 23 de març se celebra el Dia meteorològic mundial, coincidint amb la data de creació de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). L’OMM és la portaveu a les Nacions Unides sobre tot el que té a veure amb l’estat i el comportament de l’atmosfera terrestre, la seva interacció amb la Terra i els oceans, el temps i el clima que es genera i en conseqüència en la distribució dels recursos hídrics. Enguany, el tema de la jornada és A l’avantguarda de l’acció pel clima.

El canvi climàtic és una amenaça real i innegable, ho veiem amb el comportament de les temperatures a escales global i local. Amb el lema d’enguany es vol fer èmfasi en el desenvolupament d’accions pel clima, tal com s’insta a l’objectiu de desenvolupament sostenible 13 (ODS13), on es promou l’adopció de mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

A Andorra, el 2018, amb l’aprovació de la Llei d’impuls a la transició energètica i del canvi climàtic (LITECC) i el 2020 amb la declaració per part del Consell General de l’estat d’emergència climàtica, els organismes públics expressen el seu compromís per reduir l’impacte del canvi climàtic. Per una banda, es treballa en diferents àmbits per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle promovent polítiques i mesures en aquest sentit com, per exemple, el transport públic gratuït i les ajudes del pla Renova. L’AR+I treballa per generar i integrar informació climàtica als estudis d’anàlisi de l’impacte i la vulnerabilitat del canvi climàtic en diferents sectors clau com el de la salut, el turisme, l’energia i l’agricultura (projecte EVICC), entre altres projectes.

Des d’AR+I busquem millorar any rere any la informació climàtica perquè sigui més entenedora i visual. Prenent l’estació de la central de FEDA com a referència, les temperatures dels darrers mesos han estat superiors a les temperatures mitjanes pel període 1981-2010. Durant aquest 2023 no s’ha registrat cap temperatura mensual per sota de la mitjana climàtica. Així es mostra al gràfic de més amunt, on les temperatures mensuals mitjanes (la barra vertical) són superiors a la mitjana climàtica (punt gris). Per acabar d’interpretar el gràfic, la temperatura mitjana més baixa es va registrar al gener i la més alta a l’agost. Aquesta proposta de visualització busca que el missatge sigui més entenedor.

tracking