Què són els aliments ecològics?
Avui dia podem trobar aliments ecològics de tot tipus, tant de procedència animal com vegetal, de primera gamma com d’elaborats
Se’n parla molt d’ells, però sabem què són els aliments ecològics? Els aliments ecològics, aliments orgànics i també aliments bio són aquells que estan fets d’acord amb uns estàndards de producció particulars, que tenen com a finalitat en contrast amb l’agricultura convencional, ser ambientalment sostenibles, a més de respectar la salut i el benestar dels consumidors. Arran de la preocupació pel medi ambient, la salut i el benestar animal van sorgir moviments a mitjans segle XX com a reacció a la utilització de fertilitzants i pesticides de síntesi. Per reposar de nutrients i matèria orgànica que perd el sòl durant el conreu, l’agricultura ecològica intenta maximitzar la utilització de recursos renovables integrats en sistemes agrícoles locals, així com evitar la incorporació de tòxics i substàncies nocives per a la salut dins la cadena alimentària.
Avui dia podem trobar aliments ecològics de tot tipus, tant de procedència animal com vegetal, de primera gamma com d’elaborats; fruites, verdures, ous, peixos, cereals, olis i plats preparats, congelats, conserves…
Terminologia que varia
La terminologia confon, ja que el mateix concepte té noms diferents: orgànic al món anglosaxó, bio a França, Alemanya, Portugal i Països Baixos i ecològic en català i castellà.