La memòria és un bé molt apreciat per tots: petits, adults i grans. La necessitem al 100% per al nostre dia a dia, i la volem conservar els màxims anys possibles. Per això, cal tenir present els factors que l’afavoreixen (alimentació equilibrada i saludable, bona hidratació, correcta oxigenació) i els que la perjudiquen (begudes industrials ensucrades i/o estimulants, brioixeria industrial, excés de begudes alcohòliques, greixos modificats per la indústria, contaminants ambientals, estrès).
El cervell només ocupa un 2% del nostre pes corporal, però consumeix fins al 20% de l’energia derivada de la glucosa que s’obté dels glúcids de la nostra alimentació. És per aquest motiu que és important realitzar vàries ingestes al dia, incloent en elles fruites, verdures, cereals, llegums, llavors i fruits secs. El cervell seria com un cotxe que necessita combustible cada cop que vol funcionar, ja que no té lloc per emmagatzemar-lo. Per tant, sense glucosa no arrenca ni funciona amb les òptimes condicions.
Tot i que de vegades no tenim massa temps, recorda esmorzar i no saltar-te àpats. De possibilitats en tenim moltes, de més o de menys sofisticades: des d’un pa d’espelta amb alvocat i ametlles, a un simple got de llet amb un tros de pa de pessic fet a casa. Pensa en la teva memòria, la necessites per a tot: estudiar, treballar, anar al casal, o el que facis en el teu dia a dia.
Imprescindible també serà una bona hidratació, ja que l’aigua és la responsable del 85% del pes del cervell. Si t’hidrates correctament estaràs afavorint l’augment del volum cerebral i el seu correcte funcionament.
Sovint podem notar fatiga, mal de cap, dificultat per concentrar-nos, i això podria ser conseqüència de no beure suficient aigua. Sigues conscient de la quantitat d’aigua, fruites i verdures que prens diàriament, i si no assoleixes les quantitats recomanades ja saps el que toca. Recorda: 5 racions al dia entre fruita i verdura, i de 6 a 8 gots d’aigua.
Alimenta adequadament el teu cervell i si tens qualsevol dubte, consulta un dietista-nutricionista.
Dormir i fer exercici, altres factors clau
A més de no saltar-se els àpats, consumir la quantitat recomanada de fruita i verdura, i mantenir una bona hidratació, els especialistes també aconsellem dormir les hores necessàries, fer exercici o activitat física i buscar moments de desconnexió i/o meditació. Tot això farà que el cervell, i la memòria, funcionin en condicions òptimes.