Els llegums

Llegums o lleguminoses en sentit ampli comprenen qualsevol planta de la família Fabaceae.

Els llegums

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Llegums o lleguminoses en sentit ampli comprenen qualsevol planta de la família Fabaceae. En sentit nutricional ho són aquelles varietats caracteritzades per tenir una llavor comestible.

Els llegums, juntament amb els cereals, van ser els primers vegetals a domesticar‐se, i són des del punt de vista alimentari un grup força abundant. Amb la denominació de llegums trobem:

-Fava (gènere Faba)

-Mongeta o fesol (gènere Phaseolus Dolycos Vigna, etc.)

-Cigró (gènere Cicer)

-Llentia (gènere Lens)

-Pèsol (gènere Pisum)

-Mongeta azuki (vigna angularis)

-Cacauet (Arachis hypogea)

-Soia (gènere Glycine)

-Guixa (Lathyrus sativus)

-Llobí o tramús (Lupinus albus)

NUTRICIONALMENT BONS

Els llegums són aliments rics en nutrients. Així, són font de proteïnes, fibra, vitamines del grup B, minerals, hidrats de carboni amb un índex glucèmic baix, i també són una molt bona font de fibra alimentària. A més, no aporten sal, greixos saturats, sucres ni contenen gluten.

Aquest tipus d’aliment té molts beneficis per a la salut i el seu consum habitual s’ha relacionat amb la millora de pacients amb malalties cardiovasculars, inflamatòries i algun tipus de càncer. D’aquesta manera, es recomana incloure els llegums en la nostra dieta entre 2 i 4 vegades a la setmana en racions de 60-80 grams en cru o de 150-200 grams en cuit per persona.

Pel que fa a la composició química dels llegums, és bastant semblant i només variarà en el cas de la soja i els cacauets, on en el contingut de lípids pot arribar fins a un 18%, enfront del 4% de la resta de llegums.

tracking