Amb el fred la pell s’asseca, tenim més gana, hi ha menys hores de llum i augmenta la sensació de cansament i falta d’energia. Necessitem plats calents, energètics, saciants i hidratants rics en nutrients antioxidants i greixos saludables.
1. ELS PLATS DE CULLERA com les sopes, les cremes i les olles de llegums ens aporten grans quantitats de nutrients alhora que afavoreixen la regulació de la temperatura corporal i calmen la sensació de sacietat i d’ansietat.
Es poden preparar sopes de tot tipus, amb pasta, verdures talladetes, flocs de civada, arròs o pa i afegir-hi pilotetes, pollastre o peix esmicolat, ou dur, formatge o pernil, all, ceba i herbes de la muntanya com la farigola o el romaní.
Si parlem de cremes o purés, les de carbassa, carbassó i porro són les més habituals però també es poden preparar amb bledes, espinacs, bròquil, bolets, ceba, espàrrecs o xirivia. Per tal que quedin més gustoses hi afegim un raig d’oli d’oliva aromatitzat o un tall de mató o formatge fresc o senzillament elaborar-les amb brou de pollastre.
Les olles de llegums caldoses i combinades amb verdures, cereals i/o trossets de carn, peix, ou o pernil es consumeixen com a plat únic, ja que incorporen tots els nutrients necessaris d’un àpat equilibrat. Són riques en proteïna vegetal, fibra i carbohidrats de baix index glicèmic (sucres d’absorció molt lenta que requereixen poca insulina) és per això que estan especialment indicats en les dietes d’aprimament i també en el tractament i prevenció de la diabetis.
2. ELS ALIMENTS RICS EN GREIXOS SALUDABLES com els fruits secs, l’alvocat, l’oli d’oliva, les llavors, intervenen en el bon estat del nostre cervell i del sistema nerviós, cuiden la pell, el cabell i a demés ens aporten també grans quantitats de minerals, i de vitamina D necessària per la salut dels nostres ossos.
Dins del grup del fruits secs, les nous són les més riques en omega 3 i les ametlles les més riques en calci, les pipes en zinc i els anacards en seleni. Les casta-nyes en canvi són pobres en greixos i més riques en carbohidrats que la resta.
L’alvocat i l’oli d’oliva verge contenen el mateix tipus de greix, són especialment rics en oleic, que combinat amb el seu alt contingut vitamínic s’ha demostrat com el principal agent protector de les malalties cardiovasculars
I les llavors com el lli, el sèsam, les pipes de carbassa i la xia convé afegir-les com a complement dels nostres àpats per la seva riquesa en greixos saludables i les seves propietats laxants. S’afavoreixen les propietats si les triturem, daurem o deixem hidratar en un líquid o crema o iogurt .
3. ELS ALIMENTS AMB UN ALT CONTINGUT EN NUTRIENTS ANTIOXIDANTS
Les fruites i hortalisses vermelles com ara la magrana, el tomàquet, les fruites del bosc, la remolatxa, les figues el raïm i el caqui ens aporten vitamines i altres nutrients que neutralitzen l’acció oxidant del fred, el sol i la contaminació, per això és millor prendre-les crues o en forma de suc o liquat natural. Per exemple una amanida amb magrana, un liquat de remolatxa o el tradicional pa amb tomàquet
4. ALIMENTS AMB PROPIETATS ANTIBIÒTIQUES ANTIINFLAMATÒRIES I PRO O PREBIÒTIQUES. Aquests aliments contenen elements que ajuden a combatre i prevenir infeccions gràcies a la seva acció en la flora bacteriana del nostre budell, que és on es generen les defenses.
L’all i la ceba, sobretot crus, tenen també propietats anticoagulants, hipotensors, antisèptics, expectorants i antibiòtiques, per això es recomana consumir-ne de forma diària.
Els naps i el fonoll tenen propietats digestives i diürètiques. Interessant afegir-ho als brous i estofats d’hivern.
La cúrcuma i el gingebre són condiments antiinflamatoris i digestius que podem afegir en la preparació de carns, peixos, verdures en el cas de la cúrcuma acompanyada de pebre i oli d’oliva. El gingebre també es pot preparar en infusió o barrejar-ho als liquats de fruita i hortalisses.
El moniato, la carbassa i la carrota contenen un pigment que millora l’estat de les nostres mucoses del nas, boca, ulls i també cuida les parets de l’estómac. Aquests aliments són especialment interessants per combatre la gastritis i les úlceres d’estómac.
Els pre i probiòtics inclouen aliments rics en microbis com els iogurts o els productes fermentats com els encurtits (cogombrets, cebetes, olives) la xucrut, i alguns formatges i tes que en arribar al budell alimenten els bacteris bons contribuint així al bon estat de les nostres defenses.
El grup de les cols (bròquil, coliflor, col, cols de Brussel·les) pertanyen al grup de les crucíferes, que es caracteritzen per tenir un component que intervé molt positivament en la prevenció de la carcinogènesi. És per això que les hem d’incloure setmanalment en la nostra alimentació.
Salut i gaudiu dels bons aliments de temporada!