Venen dies de festa, de joia i il·lusió, de sopars, d’encontres familiars i entre amics entorn d’una bona taula i perquè això no es converteixi en un malson a la tornada i puguem gaudir-ho plenament sense empatxos ni quilos de més aquesta setmana us proposem uns quants consells:
L’aperitiu: últimament els aperitius semblen més un àpat en si que no l’inici d’un àpat! Recordeu que és per anar fent boca, per tant servim porcions petites i no més de 4 opcions. Menjar de gust, amb tranquil·litat i amb consciència del que fem i esperar tres hores després dels sopars abundants abans d’anar a dormir.
En relació al menú: en la composició del menú, procureu fer combinacions entre el primer i el segon plat que es complementin: primers plats suaus i lleugers amb segons més consistents, o bé a l’inrevés i també triar aliments i preparacions que no aportin massa greix. Per exemple:
–Brou de Nadal amb galets (recordeu que el brou, si es fa amb anterioritat i es deixa refredar, es pot desgreixar fàcilment retirant la capa superior que s’ha solidificat. Això el converteix en un brou igual de gustós però de millor digestibilitat i menor aportació energètica), filet de porc a la sal amb compota de poma i broqueta de fruites del temps amb rajolí de caramel o xocolata negra.
–Canelons de carn d’olla, carpaccio de llagostins amb amanida d’escarola i taronja i rodanxa de pinya natural gratinada amb sucre.
–Sopa de ceba amb formatge, rostit de pollastre farcit i milfulles de fruites d’hivern.
–Crema de carbassa amb encenalls de parmesà, orada al forn amb patates i verdures i daus de fruita fresca amb nous, panses i mel.
PROPOSTES D'APERITIUS DIFERENTS I SALUDABLES
TORRADETES DE L'HORT
Tallar a rectangles el pa i torrar-lo. Pelar l’alvocat, laminar-lo i posar-lo sobre les torrades. Ratllar la pastanaga i tallar ben fina la ceba. Netejar l’escarola. Posar l’amanida d’escarola, ceba i pastanaga al damunt de la torrada i acabar-ho amb tomàquets tallats i la llonganissa. Amanir amb oli, sal i vinagre.
INGREDIENTS
2 llesques de pa de pagès
1 alvocat
Escarola
Pastanaga
Ceba tendra
Tomàquets xerri
Làmines fines de llonganissa
Oli d’oliva verge, sal i vinagre
MINICANELONS DE CARBASSÓ I LLAGOSTÍ
Peleu i talleu la pastanaga i el pebrot a bastonets fins. Peleu les cues de llagostí. Lamineu el carbassó ben fi i passeu-lo per la paella amb un fil d’oli perquè es dauri lleugerament. Reserveu-lo. A la mateixa paella, salteu la resta de verdures i les cues de llagostí. Afegiu un raig de salsa de soja, remeneu-ho bé i reserveu-ho. Barregeu-hi les llavors de sèsam. Estireu les làmines de carbassó i poseu en un marge una cullerada de verdura saltada. Emboliqueu-ho en format de minicanelons. I ja es pot servir (si es vol, es pot clavar un escuradents per agafar-ho millor).
INGREDIENTS
1 carbassó
1 pastanaga
1 pebrot
8 cues de llagostí petites
Oli d’oliva
Salsa de soja
Sèsam torrat