En dies d’àpats copiosos i coincidint amb l’arribada d’un nou any, és el moment de seguir oferint consells per gaudir plenament del menjar sense empatxos i proposar-se noves fites alimentàries per millorar la salut de cara a l’any vinent. Aquí van uns quants consells:
Amanida d’amargs: acompanyar els plats amb una mescla d’escarola, endívia, ravenets, all picat fi, magrana, oli d’oliva verge i vinagre de poma no pasteuritzat.
Salses digestives: el complement ideal per acompanyar els plats greixosos. Poden estar fetes a base de gingebre ratllat, ravenet o nap cru picant i amanides amb vinagre de poma no pasteuritzat (que té enzims digestius) i salsa de soja. Si els greixos segueixen posant-se’ns malament, podem acompanyar el menjar amb una cullerada sopera de lecitina de soja, que emulsiona i afavoreix la digestió.
Fruita fresca: la millor opció per a les postres, ja que després d’un àpat contundent s’agraeixen opcions refrescants i lleugeres. Procureu servir-la en porcions menudes i individuals. La pinya i la papaia ajuden a fer millors digestions.
Racions petites: sempre hi ha la possibilitat de repetir si el comensal ho vol. Tot aliment que quedi al plat acabarà a les escombraries. Per això, calen racions petites per evitar el malbaratament d’aliments.
Infusions d’herbes digestives: són molt reconfortants després dels àpats. Per exemple, la camamilla, la marialluïsa, el poliol... poden servir per fer la sobretaula.
Planificar la quantitat: si la celebració es fa a l’hora de dinar, proposar esmorzars i sopars lleugers, i a l’inrevés.
Sortir a passejar: és molt recomanable fer-ho abans o després dels àpats i, si podeu, aprofiteu per fer servir les escales en lloc de l’ascensor.
Propòsits per gaudir d’una millor salut: no fumar, reduir el consum d’alcohol, prioritzar la qualitat a la quantitat, deixar de banda els refrescos, els sucs comercials i els dolços industrials, limitar els aliments transformats, menjar hortalisses i fruita cada dia, fer més exercici, reduir l’estrès i gestionar millor les emocions.
Algunes receptes:
VERDURES AMB ROMESCO
INGREDIENTS
Per a les verdures:
Hortalisses fresques com pastanaga, pebrot vermell i verd, api, ceba tendra...
Per al romesco:
-Mitja cabeça d’alls escalivats
-6 tomàquets escalivats
-2 pebrots escaldats
-30 grams de fruits secs torrats (ametlles i avellanes)
-Mitja culleradeta de pebre vermell dolç
- Oli d’oliva verge i vinagre
- Sal i pebre
ELABORACIÓ
Per fer el romesco, introduïu en una batedora els tomàquets sense pell ni llavors, els alls pelats, la polpa dels pebrots, els fruits secs torrats i el pebre vermell. Tritureu-ho tot i afegiu-hi l’oli d’oliva, el vinagre, la sal i el pebre. Per fer les verdures, renteu-les i talleu-les en forma de bastons de la mateixa mida. Saleu-les una mica i serviu-les amb la salsa de romesco per anar-les sucant.
XAMPINYONS FARCITS
INGREDIENTS
- 8-12 xampinyons mitjans
- Mitja pastanaga
- Mig carbassó
- 1 tros petit de col verda
- Oli d’oliva
- Sal
- Pebre
ELABORACIÓ
Talleu els troncs dels xampinyons i buideu-los una mica. Renteu i piqueu els troncs. Peleu la verdura i piqueu-la ben menuda. En una paella, salteu-la amb els troncs picats, salpebreu-ho i reserveu-ho. Feu els xampinyons sencers amb un polsim de sal i un raig d’oli en una paella a foc viu fins que es daurin pels dos cantons. Ompliu-los amb les verdures.
TE DE NADAL
INGREDIENTS
- Te verd
- 1 branca de canyella
- 1 pessic de gingebre en pols
- 1 toc de pell de taronja ecològica ratllada
- Unes gotetes de suc de poma
- 2 ametlles
- 2 litres d’aigua calenta
ELABORACIÓ
Escalfeu l’aigua a 90 graus, apagueu el foc i introduïu-hi tots els ingredients: el te verd, que és diürètic; la branca de canyella, que és digestiva; el pessic de gingebre en pols, que també és digestiu i calmant; el toc de pell de taronja ecològica ratllada; les gotetes de suc de poma, que és un estimulant hepàtic, i les dues ametlles. Un cop tot a dins i barrejat, deixeu-ho infusionar durant dos minuts. El resultat té gust de galeta. Aquest te és ideal per servir després de qualsevol celebració durant les festes de Nadal.